Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välkommen till H88-studien!

 

Detta är en forskningsstudie som undersöker hälsan hos 88-åringar i Göteborg. Du som blivit inbjuden har antingen tidigare deltagit i undersökningarna när du var 70, 75, 79 eller 85 år gammal eller så är du är född på ett av de datum under 1930 som ingår i det systematiska urvalet av studiedeltagare.

Lite om studien

H88-studierna är befolkningsundersökningar av 88-åringar i Göteborg som tidigare genomförts 1989 och 2011. Undersökningarna har lett till flera viktiga upptäckter, bland annat när det gäller riskfaktorer för Alzheimers sjukdom.
Stora förändringar har dock skett i samhället sedan den första undersökningen gjordes för nästan 30 år sedan. Därför vill vi på nytt undersöka hälsan hos 88-åringar i Göteborg. Syftet är att öka kunskapen om hur det normala åldrandet förändrats under de senaste 30 åren och om hur riskfaktorer för sjukdomar såsom demens och andra psykiska sjukdomar till exempel depression samt vissa kroppsliga sjukdomar t.ex. hjärt-kärlsjukdomar har förändrats.

Hur går studien till

Undersökningen är kostnadsfri och tar normalt cirka sex till sju timmar. Under dagen serveras frukost och lunch. Den sker på Neuropsykiatriska mottagningen på Wallinsgatan 6 i Mölndal, eller om du så önskar vid ett hembesök. Om du vill kan undersökningen delas upp på flera tillfällen.
Undersökningen omfattar frågor om kroppslig och psykisk hälsa, funktionsförmåga, levnadsförhållanden och läkemedel. Dessutom ingår hörselundersökningar, blodprover, EKG, samt undersökning av blodtryck, kroppssammansättning (där mätning av benskörhet ingår), ett urval av fysiska förmågor, längd och vikt, lungfunktion, samt tester av minne och tankeförmåga. Du får ta del av resultaten av undersökningarna och om du vill, även din behandlande läkare. Vi kommer också att ge råd om eventuellt behov av vidare undersökningar.
I studien ingår också en granskning av journaler och registerundersökning för att få en säkrare diagnos av olika sjukdomstillstånd och en bättre bedömning av olika potentiella riskfaktorer.

Provtagning

Totalt tas 90 ml blod, vilket kan jämföras med de 450 ml som tas vid blodgivning. Från detta analyseras blodvärde, fasteblodsocker, sköldkörtelfunktion, njurfunktion, leverfunktion, blodfetter och ett indirekt mått på vitamin B12- och folsyranivå. Proverna analyseras av Centrallaboratoriet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och resultatet kommer att meddelas dig och om du så önskar även din behandlande läkare.

Varför ska jag delta?

Förutom att du bidrar till viktig forskning om åldrande och hälsa genom att delta i studien, kommer du att få genomgå en omfattande hälsoundersökning. Om vi hittar något avvikande resultat som kan behöva utredas eller behandlas kommer vi att meddela dig och hjälpa dig att komma till lämplig vårdgivare inom sjukvården. Undersökningen är helt frivillig och du kan avbryta den när du vill utan att lämna någon förklaring och utan att någon försöker övertala dig att fortsätta. Du kan också avböja att delta i vissa undersökningar eller att besvara enskilda frågor.

Ytterligare information

Har du ytterligare frågor? Vi har telefontid alla vardagar mellan kl. 9-12. Om ingen svarar går det bra att tala in ett meddelande så ringer vi upp så snart vi kan.

  • Telefon: 031-343 8656 (forskningssjuksköterska)
  • Telefon: 031-342 7002 (Tina Jacobsson, koordinator)

eller skicka e-post till tina.jacobsson@neuro.gu.se


 

Sidansvarig: Tina Jacobsson|Sidan uppdaterades: 2018-08-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?