Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Till deltagare i våra studier

Hur går våra befolkningsstudier till?

Deltagarna i våra studier är systematiskt utvalda från det svenska befolkningsregistret baserade på födelsedatum. Både personer som lever hemma och på boende inkluderas. Samma undersökningsmetoder har använts i samtliga studier och har hållits i princip identiska mellan uppföljningar för att resultat ska kunna jämföras över tid. Undersökningen är kostnadsfri och tar normalt cirka 7-8 timmar i anspråk. Den omfattar frågor om kroppslig och psykisk hälsa, funktionsförmåga, levnadsförhållanden och läkemedel. Dessutom ingår hörselundersökningar, blodprover, EKG, samt undersökning av blodtryck, kroppssammansättning (där mätning av benskörhet ingår), ett urval med test av fysiska förmågor, längd och vikt, lungfunktion, samt tester av minne och tankeförmåga. Slutligen ingår ytterligare undersökningar som neurobiologisk undersökning i form av datortomografi (CT) och magnetröntgen (MR) av hjärnan samt lumbalpunktion (ryggvätskeprov) och analys av hjärn-ryggvätska. Man avgör själv om man vill delta vid dessa extra undersökningar. Uppgifter från studien är sekretesskyddade och lagras i ett register. Vid databearbetning ersätts namn och personnummer med en kod så att en enskild individ inte kan urskiljas och alla resultat från studien presenteras på gruppnivå. Hanteringen av alla uppgifter regleras av Personuppgiftslagen (SFS1998:204). Under dagen serveras frukost, lunch och eftermiddagsfika. Undersökningen sker på Neuropsykiatriska mottagningen på Wallinsgatan 6 i Mölndal, eller om man så önskar, under ett hembesök. Om man vill kan undersökningen delas upp på flera tillfällen. Undersökningen är helt frivillig och man har möjlighet att avbryta den när helst man vill utan att lämna någon förklaring och utan att någon försöker övertala en att fortsätta. Man kan också avböja att delta i vissa undersökningar eller att besvara enskilda frågor. Om man inte vill delta kommer det inte att påverka ens bemötande inom hälso- och sjukvården på något sätt.

Aktuella studier

Under 2019 pågick uppföljningar inom H70 (75-åringar), H85 (88-åringar) och Kvinnoundersökningen. Under 2020 fortsätter undersökningarna med 75-åringar och uppföljning av 90-åringar (födda 1939) startar.

Mer information

Har du ytterligare frågor? Vi har telefontid alla vardagar mellan kl. 9-12. Om ingen svarar går det bra att tala in ett meddelande så ringer vi upp så snart vi kan.

Telefon: 031-343 8656 (forskningssjuksköterska)
Telefon: 031-342 7002 (Tina Jacobsson, koordinator)
eller skicka e-post till tina.jacobsson@neuro.gu.se
 

Sidansvarig: Tina Jacobsson|Sidan uppdaterades: 2020-01-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?