Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Deltagare i H70-Studien 2014

Nyhetsbrev

Ladda ner vår senaste nyhetsbrev (Nr 1 2015).

Till dig som deltar i H70-studierna

Din medverkan i H70 är oerhört viktig, inte bara för forskningen om åldrandet utan även för samhället. Tack vare Dig och andra deltagare i studien har vi möjlighet att få svar på forskningsfrågor som kan öka hälsa och välbefinnande bland personer i Din åldersgrupp.

Genom vår forskning har vi möjlighet att identifiera riskfaktorer för till exempel demens och depression, vilket kan leda till förbättrade möjligheter att förebygga dessa sjukdomar. Vi försöker även identifiera friskfaktorer som kan ligga till grund för rekommendationer om hur man lever ett hälsosammare liv, vilket ökar chansen för ett friskare åldrande.

H70 startade 1971 och har sedan dess undersökt 70-åringar från olika födelseår. Detta innebär att vi även kan jämföra 70-åringar idag med 70-åringar för över 40 år sedan, vilket kan ge viktig information om samtidens betydelse för sjukdom och hälsa. Allt detta tack vare din vilja att medverka!

Förutom Ditt stora bidrag till människor runt omkring Dig får du genom din medverkan i studien dessutom genomgå en grundlig hälsoundersökning där bland annat blodprover, neurologisk undersökning, mätning av blodtryck, EKG, och hörseltest ingår. Du får även göra minnestester, genomgå en psykiatrisk intervju samt träffa en sjukgymnast för kroppsliga tester. Vi serverar frukost, lunch och eftermiddagsfika då du även får chans att träffa andra deltagare i studien.

Stort tack för ditt deltagande!

Dina åsikter

Vi vill gärna höra dina åsikter om hur vi kan förbättra vår studie om åldrande och hälsa. Finns det någon viktig aspekt i ditt liv som vi inte berört i studien?

Maila till helena.horder@vgregion.se
 

H70 historia

H70-studien startade 1971 med en hälsoundersökning av 1,000 slumpvis utvalda 70-åringar i Göteborg, och den nu aktuella undersökningen utgör den sjätte 70-årsgruppen som har undersökts under de 43 år som studien pågått. Från 1992 har dessa undersökningar utförts i samarbete med den stora Kvinnoundersökningen i Göteborg som startade redan 1968 med ett urval av 1400 då medelålders kvinnor.

På bilden visas tre långvariga medarbetare i de göteborgska befolkningsstudierna: Till vänster: Ingmar Skoog, professor i psykiatri och den nuvarande ledaren för studien, i mitten Bertil Steen, professor emeritus i geriatrik och medarbetare i H70 från starten 1971 (projektledare 1988 - 2004), och till höger den verkliga veteranen i gruppen: Tore Hällström som deltog som undersökande psykiatriker i första omgången av Kvinnoundersökningen 1968, och som fortfarande arbetar som aktiv forskare i studien 46 år senare.

H70 nå 1000!

Vi firar vår tusende deltagaren i september.

Sidansvarig: Tina Jacobsson|Sidan uppdaterades: 2015-10-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?