Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Till deltagare i H70 och våra andra befolkningsstudier

Våra befolkningsstudier i Göteborg undersöker hälsan under åldrandet och hos äldre personer. Genom studierna vill vi öka kunskapen om hur det normala åldrandet samt riskfaktorer för psykiska och kroppsliga sjukdomar har förändrats under de senaste 50 åren.

Klicka på bilden för att öppna ett bildspel

Teamet med forskningssjuksköterskor och studiekoordinator. Från vänster Anna Dittrich, Svante Lundgren, Annie Segerbom, Paula Jonasson, Linnea Petersson, Cecilia Doshé.

Varför ska man delta?

Din medverkan i våra studier är oerhört viktig, inte bara för forskningen om åldrandet utan även för samhället. Tack vare dig och andra deltagare i studien har vi möjlighet att få svar på forskningsfrågor som kan öka hälsan och välbefinnandet hos personer i din åldersgrupp.
Genom vår forskning har vi möjlighet att identifiera riskfaktorer för till exempel demens och depression, vilket kan leda till förbättrade möjligheter att förebygga dessa sjukdomar.
Vi försöker även identifiera friskfaktorer som kan ligga till grund för rekommendationer om hur man lever ett hälsosammare liv, vilket ökar chansen för ett friskare åldrande.
H70-studien startade 1971 och har sedan dess undersökt 70-åringar från olika födelseår. Detta innebär att vi även kan jämföra 70-åringar idag med 70-åringar för snart 50 år sedan, vilket kan ge viktig information om samtidens betydelse för sjukdom och hälsa. Allt detta tack vare våra deltagare!

Förutom ditt stora bidrag till människor runt omkring dig får du genom din medverkan i studien dessutom genomgå en grundlig hälsoundersökning där det bland annat ingår blodprover, neurologisk undersökning, mätning av blodtryck, EKG, och hörseltest. Du får även göra minnestester, genomgå en psykiatrisk intervju samt träffa en sjukgymnast för kroppsliga tester. Ditt hälsotillstånd undersöks, till exempel när det gäller blodtryck, kolesterolnivåer, blodsocker, EKG, benskörhet och hörsel. Om vi hittar avvikande resultat som kan behöva utredas eller behandlas meddelar vi dig och hjälper till att hitta en lämplig vårdgivare inom sjukvården.

Vem kan delta?

När vi bjuder in våra deltagare utgår vi från ett systematiskt urval baserat på födelsedatum, vilket innebär att endast personer som är födda vissa datum och födelseår bjuds in.
Vår största studie är H70-studien som undersöker personer från att de fyllt 70 år och framåt (uppföljningar sker med ca 5 års mellanrum). Denna studie startade 1971 och sedan dess har ytterligare fem 70-årsgrupper undersökts. En annan studie är H85-studien där vi bjuder in personer från 85 års ålder och följer upp dem med två till tre års mellanrum. Denna studie startade 1986. Våra äldsta deltagare finns i vår 95+-studie som tillhör de största studierna i världen på personer i denna åldersgrupp.

Hur går studien till?

Undersökningen är kostnadsfri och tar normalt cirka 6-7 timmar i anspråk. Den omfattar frågor om kroppslig och psykisk hälsa, funktionsförmåga, levnadsförhållanden och läkemedel. Dessutom ingår hörselundersökningar, blodprover, EKG, samt undersökning av blodtryck, kroppssammansättning (där mätning av benskörhet ingår), ett urval med test av fysiska förmågor, längd och vikt, lungfunktion, samt tester av minne och tankeförmåga. Uppgifter från studien är sekretesskyddade och lagras i ett register. Vid databearbetning kommer ditt namn och personnummer att ersättas med en kod så att en enskild individ inte kan urskiljas och alla resultat från studien presenteras på gruppnivå. Hanteringen av dina uppgifter regleras av Personuppgiftslagen (SFS1998:204).
Under dagen serveras frukost, lunch och eftermiddagsfika. Undersökningen sker på Neuropsykiatriska mottagningen på Wallinsgatan 6 i Mölndal, eller om du så önskar, under ett hembesök. Om du vill kan undersökningen delas upp på flera tillfällen. Undersökningen är helt frivillig och du har möjlighet att avbryta den när du vill utan att lämna någon förklaring och utan att någon försöker övertala dig att fortsätta. Du kan också avböja att delta i vissa undersökningar eller att besvara enskilda frågor. Om du inte vill delta kommer det inte att påverka ditt bemötande inom hälso- och sjukvården på något sätt.

Aktuella studier

Just nu pågår undersökningar av 85-åringar och 95-åringar och i början av 2019 startar uppföljningen av 70-åringar födda 1944

Dina åsikter

Vi vill gärna höra från dig som deltagit hur vi kan förbättra vår studie om åldrande och hälsa. Finns det någon viktig aspekt i ditt liv som vi inte berört i studien?
Mejla vår studiekoordinator på anna.zettergren@neuro.gu.se

Mer information

Om du har några frågor kan Du ringa
031-343 87 57 (forskningssjuksköterska)
031-342 7002 (Tina Jacobsson, koordinator)
eller skicka e-post till tina.jacobsson@neuro.gu.se

Varmt välkommen som deltagare i våra studier!

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev nr 1 2015

 

Sidansvarig: Tina Jacobsson|Sidan uppdaterades: 2018-10-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?