Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samarbeten och internationella kontakter

Svenska

Lyckat forskningsmöte för att utbyta kunskap och starta samarbeten mellan två Fortecentra; EPINEP vid AgeCap och MedGroup vid ARC

Medarbetare från forskargruppen EPINEP vid Centrum för åldrande och hälsa (AgeCap),Göteborgs Universitet, och Forskningscentrat för äldre och åldrande (ARC), Karolinska Institutet/Stockholms Universitet hade ett lyckat forskningsmöte den 4-5e Februari på Knistad Herrgård i Skövde. Huvudsyftet var att utbyta kunskap och idéer mellan forskargrupperna samt att diskutera potentiella framtida samarbeten.

Programmet började med att föreståndarna för AgeCap och ARC; Ingmar Skoog och Laura Fratiglioni presenterade sina huvudstudier. Detta följdes av en nätverkande aktivitet där deltagarna fick möjlighet till ”Forsknings-dating” för att lära känna varandras forskningsområden och intressen. Huvudpunkten var att alla skulle ingå i en av tre fokusgrupper med fokus på depression, demens eller multimorbiditet/somatiska sjukdomar där potentiella samarbeten diskuterades och planerades. Forskningsmötet avslutades med en sammanfattning av Ingmar Skoog och Laura Fratiglioni gällande hur man kan gå vidare för att underlätta uppstart av de föreslagna samarbeten som kommit upp under mötet.

Båda forskargrupperna vill tacka sina finansiärer för möjligheten att genomföra detta givande möte.

Swedish Brain Power
Ett nationellt samarbetscentrum för studier av neurodegenerativa sjukdomar finansierat från bland annat VR och VINNOVA. Data från databaserna används för poolade analyser med Kungsholmenprojektet i Stockholm. 

EpiLife

CEROSS (Center of Excellence for Research on Sex Steroids)

Göteborg

Institutionen för medicin, enheten för folkhälsoepidemiologi (Lauren Lissner)

Institutionen för medicin, enheten för allmänmedicin (Cecilia Björkelund)

Institutionen för samhällsmedicin, avdelningen för geriatrik (Sten Landahl)

Institutionen för neurovetenskap och och fysiologi, enheten för neurokemisk patofysiologi och diagnostik (Kaj Blennow, Henrik Zetterberg)

Institutionen för neurovetenskap och och fysiologi, sektionen för farmakologi (Elias Eriksson)

Psykologiska Institutionen, Göteborgs universitet (Boo Johansson)

Internationella

ICC Dementia: The Dementia Harmonisation Project of the International Centenarian Consortium

ICC-Dementia is a dementia work group of the International Consortium of Centenarian (ICC) studies brought together to apply standard diagnostic criteria for dementia to centenarian cohorts around the world.


Geriatriska institutionen, Dalhousie University, Halifax, Kanada
Ken Rockwood och Arnold Mitnitski har utarbetat ett sårbarhetsindex som visat sig predicera risken för död i the Canadian Study on Health and Aging och i H70-studien hos dem som var födda 1901-02. Den nya undersökningen av personer födda 1930 ger möjlighet att studera om kohortskillnader föreligger.

Department of Mental Hygiene, Johns Hopkins University, Baltimore, USA
Disputerade forskaren Michelle Mielke och associate professor Peter Zandi analyserar och skriver om vissa vaskulära riskfaktorer för Alzheimers sjukdom.

DESCRIPA (Development of Screening guidelines and diagnostic Criteria for Predementia Alzheimer's disease) Studien ingår i ett europeiskt samarbete rörande lindrig kognitiv störning hos äldre, är en del av den Europeiska Alzheimer Disease Consortium (EADC), finansierad av Europeiska Unionen. DESCRIPA inkluderar bl.a. fem epidemiologiska studier i Europa, och koordineras från Maastricht Universitet, Nederländerna.

Psykiatriska Institutionen Wiens Universitet, Österrike
Professor Johannes Wancata studerar diagnosmetoder för depression och demens i studien.

Psykiatriska Institutionen, Rochester University, USA
Associate professor Paul Duberstein studerar personlighetens betydelse för uppkomst av depression.

Neurologiska Institutionen, Florence Universitet, Italien
Specialistläkare Michela Simoni och associerade professor Leonardo Pantoni bedömer datortomografibilder och studerar organiska hjärnförändringars betydelse för utveckling av psykisk sjukdom.

Neurologiska Institutionen, Ludwig-Maximilians-University, Munchen, Tyskland
Martin Liebetrau studerar betydelsen av slaganfall (stroke) för uppkomst av psykisk sjukdom och om depression ökar risken för stroke.

EURODEP
Studien ingår i ett samarbete mellan 12 epidemiologiska studier i Europa rörande psykisk sjuklighet hos äldre som koordineras från Liverpool och Amsterdam.

Utah State University, Logan, Utah, USA
Ett samarbete har inletts med Cache County Studien där bland annat utbyte av forskare och statistiker planeras. Ingmar Skoog är sedan 1994 konsult i Cashe County studien.

Institute of Social Psychiatry and Epidemiology, Institute of Psychiatry, London, UK

Professor Robert Stewart studerar tandstatus roll för utveckling av demens.

Department of Psychology, Brigham Young University i Provo, Utah, USA
Professor Erin Bigler studerar hjärnvolym I förhållande till demensutveckling.
 

Fokusgrupp diskutera utbyta av forskning om demens
Ingmar Skoog och Laura Fratiglioni

Knistad Herrgård i Skövde

Medarbetare från EPINEP vid Centrum för åldrande och hälsa (AgeCap, GU) och Forskningscentrat för äldre och åldrande (ARC), Karolinska Institutet/Stockholms Universitet utbyta kunskap och idéer mellan forskargrupperna samt att diskutera potentiella framtida samarbeten.

Sidansvarig: Tina Jacobsson|Sidan uppdaterades: 2015-02-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?