Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran
  • Ingmar Skoog om friska aktiva äldre

  • Det nya åldrandet - dagens pensionär en helt annan än gårdagens

    Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, har arbetat med befolkningsstudier av äldre i Göteborg sedan 1984 och leder forskningsgruppen för Neuropsykiatrisk epidemiologi vid Sahlgrenska akademin, som studerar demens och andra psykiska sjukdomar hos äldre. Inspelat den 25 oktober 2011 av Universitets-TV vid Göteborgs universitet

Svante Östling

Vi har den sorgliga nyheten att meddela att Svante Östling, docent, klinisk lärare och överläkare vid Psykiatri kognition och äldrepsykiatri, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och vid Sektionen för psykiatri och neurokemi, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, har avlidit.
Svante Östling har arbetat inom H70-studierna och forskargruppen Epinep under de senaste 30 åren.
Hans insatser för att H70-studierna och Epinep utvecklats till det de är idag var ovärderliga.
Han disputerade 2004 med en banbrytande avhandling om psykossymtom bland äldre. Under de sista 2 decennierna var han också ledare för kursen i psykiatri på läkarprogrammet, som han utvecklade till att bli en mycket uppskattad kurs under utbildningen.
Han lämnar ett stort tomrum efter sig. Svante Östling blev 66 år.
Begravningen äger rum i Sankt Markus Kapell på Västra Kyrkogården i Göteborg den 4 oktober kl 15:30.EPINEP

Välkommen till forskargruppen EPINEP – Neuropsykiatrisk epidemiologi!

Vi undersöker hälsan under åldrandet och hos äldre personer i H70 och våra andra befolkningsstudier. Vårt mål är att öka kunskapen om det normala åldrandet, riskfaktorer för psykiska och kroppsliga sjukdomar, samt hur hälsan hos äldre personer har förändrats under de senaste 50 åren.

I våra undersökningar samlar vi in en mängd olika data för att besvara våra frågeställningar. Dessa faktorer inkluderar funktioner kopplade till tankeförmåga (så som minne, språk, och inlärning), kroppsliga faktorer (till exempel längd, vikt, blodtryck, syn, hörsel, hjärnans anatomi mätt med datortomografi, neurokemi), sociala faktorer, psykiska tillstånd (demens, depression, fobier) och genetik.

Vår forskargrupp består av närmare 50 personer inklusive forskare, doktorander, forskningssköterskor, administrativ personal, statistiker, databashanterare, forskningsassistenter och studenter. Vi välkomnar intresse för att samarbeta med våra forskare.

EPINEP är en del av Centrum för åldrande och hälsa – AgeCap, som är sveriges största forskningscentrum för åldrande och hälsa. Besök gärna www.agecap.gu.se för mer information.

 

Sidansvarig: Tina Jacobsson|Sidan uppdaterades: 2019-09-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?