Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran
  • Ingmar Skoog om friska aktiva äldre

  • Det nya åldrandet - dagens pensionär en helt annan än gårdagens

    Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, har arbetat med befolkningsstudier av äldre i Göteborg sedan 1984 och leder forskningsgruppen för Neuropsykiatrisk epidemiologi vid Sahlgrenska akademin, som studerar demens och andra psykiska sjukdomar hos äldre. Inspelat den 25 oktober 2011 av Universitets-TV vid Göteborgs universitet

EPINEP

Välkommen till forskargruppen EPINEP. Vi har som mål att studera hälsa och psykiskt välbefinnande i befolkningen över 65 år och har hittills producerat närmare 500 vetenskapliga artiklar, 20 avhandlingar och ansvarar för flertalet populationsstudier i Göteborg.

Vi vill veta hur den äldre befolkningen mår och samlar in en mängd olika data för att besvara våra frågeställningar (se nedan). Dessa faktorer inkluderar intellektuella funktioner så som minne, språk, och inlärning, kroppsliga faktorer (längd, vikt, blodtryck, hjärnans anatomi mätt med hjärnavbilding med datortomografi, neurokemi), psykiska tillstånd (demens, depression, fobier) och genetik.

En viktig del av vår forskning är att studera förändringar över tid: hur ser hälsa och välbefinnande ut idag jämfört med för ca 30 år sedan. Vi följer även personer i befolkningen över lång tid (upp till 40 år) och kan på sätt se hur deras hälsa förändras över tid.”

Vår forskargrupp består av närmare 40 personer inklusive forskare, doktorander, forskningssköterskor, administrativ personal, statistiker, databashanterare, forskningsassistenter och studenter. Vi välkommar intresse för att samarbeta med våra forskare. 

Läsa mer om frågeställningar och forskingfynd under forskningområde.

Våra populationstudier.

Sidansvarig: T Marlow|Sidan uppdaterades: 2015-12-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?