Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

The Alzheimer's Association multi-center study on lumbar puncture feasibility

 

  In English


Denna sida och dess under sidor kommer att uppdateras under studien gång.


Bakgrund 

Biomarkörer i cerebrospinalvätska (CSF), tau och amyloidß (Aß) har visat sig var lovande verktyg för diagnos av Alzheimers sjukdom(AD) och för identifiering av läkemedelseffekter i kliniska studier rörande AD. Trots detta undviks ofta ett CSF prov, pga. oro för komplikationer vid lumbal punktur(LP) och då speciellt Post LP-huvudvärk . Post LP-huvudvärk är strikt ålders relaterat och är därför ovanligt hos individer över 60år. Flertalet prospekt studier på Post LP-huvudvärk hos patienter intagna för utvärdering av kognitiva symtom har funnit en låg incidens, under 2% av vilka de flesta fallen bara varit av en mildare art. Då dessa studier har varit relativt små, så finns det ett behov av en större studie för incidensen av Post LP-huvudvärk samt andra potentiella komplikationer efter LP.

Mål

Målet med studien är att fastställa incidensen av Post LP-huvudvärk och andra komplikationer hos patienter intagna för kognitiva störningar. Studien kommer att utformas så att undersökning av faktorer som påverkar komplikationerna efter LP möjliggörs. Detta inkluderar faktorer relaterade till både patienten(t.ex. ålder, kognitiv status och andra psykologiska faktorer) och utförandet (t.ex. nål typ och storlek). Studien kommer även att ge data för acceptansnivån för LP.

Studie design

Detta är en prospektiv studie, där patienter intagna för klinisk undersökning av kognitiva rubbningar och där en LP redan är planerad som en del av det diagnostiska arbetet, kommer att inkluderas. Patient data, detaljer rörande LP proceduren, samt möjliga komplikationer(eller avsaknad av komplikationer) under eller efter LP förs in i ett standardiserat protokoll.

Data insamling

All data insamling kommer att ske via två webbaserade formulär som av datainsamlings tekniska skäl är på Engelska då studien sträcker sig över landets gränser. Det första formuläret fylls i när patient är på plats för LP och det andra uppföljnings formuläret fylls i inom en vecka efter besöket. Observera att de webbaserade formulären är utformat så att ifyllnaden ska vara så enkel som möjligt och centrer information kommer tillexempel bara behövas fyllas i en gång. Då man i tidigare studier påvisat en incidens på 2-3% av Post-LP komplikationer är uppföljningsformuläret utformat så, att när svarsboxen för nej inga komplikationer fylls i så slussas man direkt till sista sidan och kan skicka sitt svar.
Länkar till de webbaserade svars formulären finns till vänster på denna sida, och för utskrift här.
 


Deltag!

För att deltaga i studien anmäl intresse till Staffan Persson på NeurochemistryLab@neuro.gu.se
För att ladda ner ett detaljerat studieprotokoll och/eller ett detaljerat svars formulär, använd denna länk Dokument/Formulär

 

Kaj Blennow               Philip Scheltens         Henrik Zetterberg

MD, PhD, Professor     MD, PhD, Professor   MD, PhD, Ass. Professor

 

The Alz Ass LP Study Nyheter

Nyhet

Webformulären stängnda!

Insamling av patient data är avslutad !
Vid frågor kontakta Staffan Persson på NeurochemistryLab@neuro.gu.se

2014-03-24

Nyhet

Webformulären stängs 2014-03-14!

Vi har nu bestämt oss för att avsluta insamling av patient data, och starta analysen av insamlad data.
Vi önskar därför att de center som har data att mata in i databasen gör så innan fredag den 14:e mars.
Om detta inte är möjligt kontakta Staffan Persson på NeurochemistryLab@neuro.gu.se

2014-03-12

Nyhet

Webformulären är stängda för tillfället! Företaget som tillhandahåller sidan där formulären finns, har stängt ner tillsvidare för underhåll. Så var god och försök igen senare.

2013-03-07

 

NyhetWebb formulären går nu att öppna i ett eget fönster. Länk till detta går att finna på respektive formulärs sida.

2011-10-13

 

 Nyhet

On the 5th of August 2010 Kaj Blennow, together with panelists John Morris, Elaine Peskind, and Philip Scheltens, held a Webinar /Live discussion” Untapped Resource? New Study to Boost Acceptance of CSF Analysis “and the recording from that Webinar is available at:
www.alzforum.org/res/for/journal/detail.asp?liveID=182

Sidansvarig: Staffan Persson|Sidan uppdaterades: 2011-07-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?