Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Molekylär kognition


Forskargruppsledare: Petronella Kettunen

Forskningen i gruppen för molekylär kognition innefattar:

 1. Molekylära och cellulära mekanismer för minne och inlärning
  Vi studerar de molekylära och cellulära händelser som ligger till grund för inlärning. I dessa studier använder vi oss av zebrafisken (Danio rerio) och kombinerar transgena och molekylära metoder, beteendeexperiment, in vivo-kalciummätningar och optogenetik.

  Projektet FISHDOPA är finansierad av FP7/EU via ett Marie Skłodowska-Curie-anslag till Dr Marco A. Vindas. Projektet fokuserar på att förstå dopamins roll i inlärning i belöningssystemet i fisk. Projektet beskrivs i detalj på vår engelskspråkiga version av webbplatsen: FISHDOPA (endast på engelska)
   
 2. Signalvägar som ligger till grund för minnesstörningar och neurodegeneration vid Alzheimers sjukdom
  Vi är intresserade av att förstå hur den Alzheimers-relaterade peptiden amyloid beta förhindrar minnesformation. Vi studerar också processerna för amyloid beta-medierad neurodegeneration.
   
 3. Mikroglias roll vid Alzheimers sjukdom
  I våra försök har vi möjlighet att följa dynamiken hos mikroglia, d.v.s. immuncellerna i hjärnan. På så sätt hoppas vi öka vår förståelse av nedbrytningen av amyloid beta och hur inflammation är involverad i Alzheimers sjukdom.
   
 4. Neuronala nätverk för socialt beteende
  I samarbete med Lars Westbergs grupp vid Sahlgrenska Akademin studerar vi de molekylära signalvägar och transmittersystem som ligger till grund för socialt beteende.

 

Kontaktinformation

Petronella Kettunen

Forskare, forskargruppsledare
Docent

E-post:
petronella.kettunen@neuro.gu.se

Profil och kontaktuppgifter
Publikationer

Twitter @Kettunenlab

Sidansvarig: Webbredaktör|Sidan uppdaterades: 2017-04-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?