Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sahlgrenska suicidstudier


Forskargruppsledare: Margda Waern

Gruppen studerar suicidalt beteende över livscykeln, med ett särskilt fokus på äldre. Det senare är ett eftersatt forskningsområde, och forskning behövs då äldre utgör en växande åldersgrupp med högre risk för suicid än yngre.

Vår forskning kan bidra till att motverkar klichéerna om att suicid bland äldre är ett ”normalt” beteende, genom att få fram hur olika faktorer i människors liv bidrar till utveckling av depression och suicidalt beteende i hög ålder.

Självmord är inte enbart ett psykiatriskt fenomen varför forskningen drivs i multidisciplinära samarbeten. Betydelsen av barndomserfarenheter samt psykosociala faktorer under hela livet studeras, liksom processer i hjärnan, såsom nedsatt kognitiv funktion och hjärnmarkörer. I kliniska studier identifierar vi faktorer som påverkar prognosen efter suicidförsök, och vi studerar hur suicidrisk hanteras inom sjukvården.

Inom forskningsprogrammet ryms olika typer av forskningsansatser :

  • Populations-baserade studier: Forskningen baseras på data från nationella register, samt från multidisciplinära populations studier (Kvinnoundersökningen, H 70, mm) i Göteborg.
  • Kliniska kohortstudier: Här följer vi upp personer som vårdas i samband med suicidalt bettende. Ett viktigt perspektiv är individernas egna erfarenheter. Dessa lyfts fram inom projekten ”När livet blir tufft att leva”, och SCREAM.
  • Interventionsforskning: Här ingår bl a PCPC studien (Person-Centered Psychosis Care) där vi testar en utbildningsintervention för slutenvårdspersonal. Syftet är att öka delaktighet i vården för personer med psykossjukdom.

 

 

Porträttfoto - Margda Waern

Margda Waern

Forskargruppsledare
Professor

Kontakt
E-post:
margda.waern@neuro.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktör|Sidan uppdaterades: 2017-02-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?