Vi samarbetar med en rad forskargrupper och ingår i både lokala, nationella och internationella forskningsnätverk. Några exempel på dessa är:
Enheten för Neurokemisk patofysiologi och diagnostik vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Grupperna samarbetar rutinmässigt vid biokemisk analys av kliniska ryggvätskeprover, samt i en rad projekt med syfte att bland annat hitta nya biomarkörer för vaskulär kognitiv nedsättning och demens.
I flera studier samarbetar egna gruppen med företrädare för funktionell blodflödesundersökning och MRI, vid Sahlgrenska Akademin.
Stroke-kognitionsstudien. Trots att flera studier har visat att stroke ger upphov till kognitiv svikt och demenssymptom är det oklart om den kognitiva symptombilden är progressiv eller stationär. I de fall progress uppträder är det vidare oklart om den beror på en alzheimerprocess, själva kärlsjukdomen eller en kombination av dessa.
Hjärtinsufficiensstudien. Syftet är att undersöka huruvida patienter med hjärtinsufficiens utvecklar kognitiv nedsättning och i så fall hur den ser ut, om den leder till handikapp, vad den beror på och hur den kan förhindras.
Stressyndromstudien, i samarbete med Institutet för Stressmedicin. Syftet är att undersöka sambanden mellan stress och kognitiv svikt samt mekanismerna bakom sambanden.
Det pågår också neuropsykologiskt orienterade projekt i samarbete med avd för infektionssjukdomar (kognitiv påverkan efter infektioner i centrala nervsystemet) och avdelningen för anestesi (subjektiv kognitiv nedsättning efter trauma). Tillsammans med Institutionen för svenska språket genomförs projektet - "Språkliga och extra-lingvistiska parametrar för tidig upptäckt av kognitiv svikt".
I samarbete med Karolinska institutet undersöker vi sambanden mellan funktioner i vardagen, ADL, och kognitiv funktion mätt med neuropsykologiska test hos patienter som söker hjälp på för kognitiva besvär. Studien är en del av Gothenburg MCI study.
Vi deltar i Imaging cognitive impairment network (ICINET) för utveckling av MRI metodik vid undersökning av lindrig kognitiv störning och demenssjukdom
European medical information framework (EMIF) – ett akademiskt europeiskt samarbete för identifiering av Alzheimers sjukdom i tidig sjukdomsfas. Målsättningen är i linje med den som gäller för Gothenburg MCI study, som emellertid har tydligare fokus på småkärlssjukdom.
MedCoast Göteborg-Oslo (GO)-MCI-studien är en systerstudie till Gotheburg MCI study, med särskilt fokus på vitsubstansförändringar och kärlfaktorers betydelse för utvecklingen av Alzheimer och vaskulär kognitiv sjukdom.
LeukoAraiosis and DISability in the elderly (LADIS)-studien är en europeisk, prospektiv studie på icke-dementa patienter med olika grader av vitsubstansförändringar mätt med MR-metodik. Den övergripande målsättningen är att ta reda på om och på vilket sätt vitsubstansförändringar leder till funktionsnedsättning. Huvudfynden är att vitsubstansförändringar har en oberoende betydelse för uppkomsten funktionsnedsättning. Studien befinner sig på sluttampen. Ett amerikanskt-europiskt samarbete kring småkärlssjukdom är under planering.
Wallinsgatan 6, 431 41 Mölndal
Telefon:
031 - 343 10 00