Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samarbeten

Vi samarbetar med en rad forskargrupper och ingår i både lokala, nationella och internationella forskningsnätverk.

Lokala samarbeten (exempel)

Enheten för Neurokemisk patofysiologi och diagnostik vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Grupperna samarbetar rutinmässigt vid biokemisk analys av kliniska ryggvätskeprover, samt i en rad projekt med syfte att bland annat hitta nya biomarkörer för vaskulär kognitiv nedsättning och demens.

Forskargruppen Adult Development and Aging vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet. Grupperna samarbetar bland annat i studien kring fysisk träning och kognition, samt med analyser av komplexa longitudinella samband.

Stroke-kognitionsstudien. Trots att flera studier har visat att stroke ger upphov till kognitiv svikt och demenssymptom är det oklart om den kognitiva symptombilden är progressiv eller stationär. I de fall progress uppträder är det vidare oklart om den beror på en alzheimerprocess, själva kärlsjukdomen eller en kombination av dessa.

Hjärtinsufficiensstudien. Syftet är att undersöka huruvida patienter med hjärtinsufficiens utvecklar kognitiv nedsättning och i så fall hur den ser ut, om den leder till handikapp, vad den beror på och hur den kan förhindras.

Stressyndromstudien, i samarbete med Institutet för Stressmedicin. Syftet är att undersöka huruvida patienter med stressyndrom uppvisar kognitiv svikt samt att undersöka bakomliggande mekanismer.

EyeDem-studien är en studie som syftar till att undersöka sambandet mellan MCI med positiva alzheimermarkörer och degenerativa ögonsjukdomar (makuladegeneration, glaukom, katarrakt).

Nationella samarbeten

Swedish Brain Power (SBP) är ett projekt som bland annat syftar till att integrera klinisk MCI och demensforskning i Göteborg, Malmö och Stockholm, bygga upp en gemensam nationell forskningsdatabas samt analysera data från ett SBP-initierat nationellt diagnos- och åtgärdsregister (kvalitetsregister) för demenssjukdomar (Svenska demensregistret, SweDem).

Internationella samarbeten

LeukoAraiosis and DISability in the elderly (LADIS)-studien är en europeisk, prospektiv studie på icke-dementa patienter med olika grader av vitsubstansförändringar mätt med MR-metodik. Den övergripande målsättningen är att ta reda på om och på vilket sätt vitsubstansförändringar leder till funktionsnedsättning. Huvudfynden är att vitsubstansförändringar har en oberoende betydelse för uppkomsten funktionsnedsättning.

MedCoast Göteborg-Oslo (GO)-MCI-studien är en systerstudie till DTS-studien, med särskilt fokus på vitsubstansförändringar och kärlfaktorers betydelse för utvecklingen av Alzheimer och vaskulär kognitiv sjukdom.

Kontaktinformation

Anders Wallin, professor

Wallinsgatan 6, 431 41 Mölndal

Telefon:
031 - 343 10 00

Aktuellt

Publikationer

Sidansvarig: Webbredaktör|Sidan uppdaterades: 2012-12-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?