Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Neurokemi

Det neurokemiska målet är att identifiera proteinförändringar vilka representerar den patogena processen, så kallade biokemiska markörer, som pågår vid neurodegenerativa sjukdomar såsom Alzheimers sjukdom och vaskulär demens, för att underlätta den kliniska diagnostiseringen av dessa heterogena överlappande sjukdomstillstånd. En ökad förståelse av bakomliggande patogenes fås via molekylära förändringar i cerebrospinalvätskan (CSF), då denna vätska återspeglar pågående biokemiska processer i hjärnan. Genom att kombinera biokemiska markörer, klinisk karaktäristika och hjärnavbildning får man en djupare sjukdomsförståelse än vad som skulle erhållits av var och en för sig.

För Alzheimers sjukdom har främst tau, fosforylerat tau och β-amyloid i CSF en stor betydelse i klinisk sjukvård. Förändringar i β-amyloid är inte specifikt för Alzheimers sjukdom utan återfinns i viss mån även hos patienter med vaskulär demens. Den vanligaste formen av vaskulär demens är subkortikal vaskulär demens varvid patienten lider av förändringar i hjärnans vita substans, vilket inte ses i samman utsträckning vid ren Alzheimers sjukdom som främst drabbar kortex. Då tau i CSF tros representera kortikal neurodegeneration och neurofilament liksom myelinbasiskt protein skador på den vita substansen torde dessa biomarkörer vara lovande vid differentialdiagnostisering mellan sjukdomstillstånden, vilket i viss mån redan påvisats. Förhoppningen är att finna ytterligare biomarkörer vars förändringar föreligger och ger upphov till ovan nämnda skador och matrix metalloproteinaser undersöks på dessa grunder.

Kontaktinformation

Anders Wallin, professor

Wallinsgatan 6, 431 41 Mölndal

Telefon:
031 - 343 10 00

Sidansvarig: Webbredaktör|Sidan uppdaterades: 2012-01-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?