Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Gruppfoto: Patrick Wehrli, Jörg Hanrieder, Katie Stringer och Wojciech Michno

Forskargruppsledare: Jörg Hanrieder

Då befolkningen speciellt i industriländerna blir äldre ökar också förekomsten av åldersrelaterade sjukdomar, inklusive neurodegenerativa sjukdomar såsom Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Dessa innebär en stor belastning för samhället speciellt med avseende på socioekonomiska aspekter. Huvudorsaken för detta problem är att det fortfarande inte finns någon botande behandling för dessa sjukdomar då de bakomliggande molekylära mekanismerna är till största delen är okända.

Huvudsyfte med vår forskning är att utveckla nya metoder för molekylär avbildning, som är bl.a. baserad på masspektrometri, för att undersöka kemiska förändringar i hjärnvävnad i Alzheimers sjukdom. Här fokuserar vi på distinkta proteininlagringar av beta–amyloid-proteinet, vars bildning är karakteristisk för Alzheimer-patologin. Syftet är att hitta en molekylärt sammanhang mellan den kemiska strukturen av dessa proteinfibriller och fettomsättningen i hjärnvävnad.

Att använda avancerade kemiska avbildningstekniker kommer att hjälpa oss att belysa spatial och temporal dynamik i den molekylära strukturen i olika delar av enskilda nervceller under neurotoxisk proteininlagring. Ett särskilt fokus ligger här på lipider som reglerar dynamiken i membranstrukturer i cellen för att avvikande protein-membran-interaktioner är en potentiell orsak till neurodegeneration. De molekylära interaktioner som studeras med dessa nya teknologier kan finna potentiella måltavlor för läkemedel såväl nya sjukdoms markörer som kan också detekteras i cerebrospinal vätska.

Kontaktinformation

Jörg Hanrieder
Forskarassistent

E-post: jorg.hanrieder@neuro.gu.se

Tel: 0702-57 18 88

Sidansvarig: Webbredaktör|Sidan uppdaterades: 2018-12-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?