Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ögonplastikkirurgi

Projektledare: Karin Svedberg f.d. Sundelin

 

Inom ögonplastikkirurgins verksamhet ingår tumörbehandling i och runt ögat samt behandling av felställning av ögonlock och dysfunktionellt tårdränage.

Forskning och utvecklingsarbete har under åren koncentrerats på att optimera val av operationsmetod för det enskilda fallet. Av denna anledning har vi framförallt gjort klinisk uppföljning.

En studie inriktar sig på att se komplikationer av olika ersättningsmaterial vid evisceration/enukleation och sekundära implantat i orbitahålan. Operationsmetoderna har modifierats och komplikationerna minskat. Det är dock fortfarande osäkert vilket av de tillgängliga materialen som ger minst komplikationer vid implantation.

En studie jämför resultat av olika typer av tårvägsoperationer. Patienternas eventuella grundsjukdomar kan påverka orsaken till tårvägsstopp och därmed val av operationsmetod. Många patienter blir dock botade av den enklare formen av operation som innebär temporärt inläggande av slang i de befintliga tårvägarna. Vid mer komplicerad orsak till tårvägssjukdom behöver en stomi skapas mellan tårsäck och näshåla. I detta arbete ingår att samarbeta med ÖNH-kliniken framförallt om patienterna har sin patologi i näshåla eller sinus.

Behandling av basalcellscancer och andra hudcancrar i ögonlocksregionen är en viktig del av proccessens verksamhet. Sedan mer än 30 år sker ett samarbete med hudkliniken där vi frysbehandlar välavgränsade tumörer och använder så kallad Mohskirurgi för basacellscancer med hög malignitetsgrad eller svåravgränsade tumörer. Eventuella recidiv har noterats. Då behandlingsstrategin hållits konsekvent under många år har vi nu oss veterligen världens största material på behandling med cryokirurgi och en recidivfrekvens som klart underskrider alla andra behandlingsmetoder.

 

Sidansvarig: Katinka Almrén|Sidan uppdaterades: 2018-01-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?