Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ögonkirurgi

Operationssal, ögonkirurgi

Forskargruppsledare: Madeleine Zetterberg

Inom Ögonkirurgi-gruppen bedrivs forskning inom katarakt (grå starr) hos barn och vuxna, korneas sjukdomar, bakresegmentkirurgi och ögonplastikkirurgi.

Kataraktforskningen rymmer dels translationell forskning om orsaksmekanismer till linsgrumling, dels epidemiologisk forskning om prevalens, quality-of-life samt riskfaktorer för katarakt. Dessutom pågår prospektiva randomiserade studier för att ta reda på bästa möjliga kirurgiska handläggning, t.ex. val av intraokulär plastprotes. Barnkatarakt är en ovanlig sjukdom som endast handläggs kirurgiskt på två kliniker i landet (rikssjukvård) och forskning här sker i nära samarbete med nationella barnkataraktregistret.

Keratokonus är en degenerativ sjukdom i hornhinnan som ibland kräver korneatransplantation. En ny behandlingsmetod, crosslinking av kollagena fibrer med riboflavin och UV-ljus har seglat upp som ett attraktivt behandlingsalternativ på senare år. Ögonkirurgi-gruppen driver forskning som syftar till att kartlägga genetik bakom sjukdomen samt genom randomiserade kliniska studier utvärdera nyttan med den nya behandlingen.

Kirurgi i ögats bakre segment (näthinna och glaskropp) görs både vid primära näthinnesjukdomar såsom näthinneavlossning och epiretinalt membran samt p.g.a. komplikationer vid kataraktkirurgi, svåra infektioner och vid ögontrauma. För närvarande drivs projekt som ska kartlägga prevalensen av och riskfaktorer för näthinneavlossning samt projekt som undersöker riskökningen för näthinneavlossning efter kataraktkirurgi.

Ögonplastikforskningen i gruppen inkluderar studier som utvärderar tårvägsoperationer, eviscerationer (kirurgiskt avlägsnande av ögat) och ögonlockstumörer.  

Forskargruppsledare

Madeleine Zetterberg

Professor

E-post: madeleine.zetterberg@neuro.gu.se
Tel: 031-342 32 55

Sidansvarig: Katinka Almrén|Sidan uppdaterades: 2017-08-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?