Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förvärvad epilepsi


Epilepsi kan vara medfödd, men också uppstå efter hjärnskada. Stroke är den vanligaste orsaken till epilepsi i industrialiserade länder. Andra orsaker kan vara demens, skallskador, hjärntumörer, infektion eller inflammation.

Mål

Forskningen syftar till att förstå uppkomsten av, förebygga och förbättra behandlingen av förvärvad epilepsi.

Pågående projekt

Med hjälp av nationella register kartläggs förekomst av, antiepileptisk behandling och prognos vid förvärvad epilepsi. Projektet har hittills visat att epilepsi efter stroke är vanligt och associerat med sämre överlevnad. Analyser av förvärvad epilepsi vid andra hjärnsjukdomar och om vilka antiepileptiska läkemedel som verkar fungera bäst pågår eller planeras. I projektet bedrivs också forskning på huruvida avancerad bilddiagnostik eller blodprover kan användas för att förutsäga förvärvad epilepsi och på betydelsen av förvärvad epilepsi för livskvalitet. Flera delprojekt bygger på nationella samarbeten, exempelvis med forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Anslagsgivare

Johan Zelano har en högre klinisk forskartjänst vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Anslagsgivare är Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, Jeanssons stiftelser, Svenska läkaresällskapet, Göteborgs läkaresällskap, Felix Neuberghs stiftelse, Magnus Bergvalls stiftelse, Promobilia, Linnéa och Josef Carlssons stiftelse och Margarethahemmet.
 

Publikationer

2020

2019

2018

2017

2016

2013

2012

2010

Kontaktinformation

Johan Zelano - porträttfoto

Johan Zelano

Docent

E-post: johan.zelano@neuro.gu.se
Tel: 031-342 90 62
 

Gruppmedlemmar

Hanna Eriksson, doktorand
David Larsson, doktorand, ST-läkare inom neurologi
Zamzam Mahamood, doktorand, läkarstudent

Sidansvarig: Katinka Almrén|Sidan uppdaterades: 2019-03-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?