Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Epilepsi


Epilepsi är en av de vanligaste kroniska neurologiska sjukdomarna. I Sverige finns ca 60.000 personer med epilepsi, varav ca 10.000 barn. Varje år nyinsjuknar ca 3000 vuxna och 1000 barn i epilepsi. Risken att insjukna i epilepsi är störst under de första levnadsmånaderna och efter 65 års ålder.

Det finns många bakomliggande orsaker till epilepsi, alltifrån genetiska orsaker till strukturella förändringar. Hos barn är genetiska orsaker, missbildningar av hjärnbarken eller förlossningsskador vanliga medan stroke, traumatisk hjärnskada och hjärntumör överväger hos äldre.

Behandlingen av epilepsi är huvudsakligen farmakologisk, men för särskilda grupper kan kirurgisk behandling, neuromodulation (t.ex.  vagusnervstimulering) eller kostbehandling vara av stort värde.

Epilepsiforskningsgruppen har breda kliniska forskningsintressen: bl. a. biomarkörer för epilepsi, utveckling av och utfall av olika epilepsibehandlingar; samsjuklighet vid epilepsi, kognitiv påverkan av epilepsi eller epilepsibehandling, hälsoekonomi och kvalitativa studier med intervjustudier av patienter med epilepsi. Vi har också samarbeten med experimentella forskare, dels studier av hjärnvävnad från epilepsioperationer, dels studier av hjärnans aktivitet hos personer som har djupelektroder inopererade som ett led i utredning inför epilepsikirurgi. Epilepsiforskningsgruppen har såväl nationella som internationella samarbeten.

Forskargruppsledare

Kristina Malmgren - porträttfoto

Kristina Malmgren

Professor

E-post: kristina.malmgren@neuro.gu.se
Tel: 031-342 2763

Sidansvarig: Katinka Almrén|Sidan uppdaterades: 2018-01-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?