Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Multipel skleros (MS)


Multipel skleros (MS) är en inflammatorisk och degenerativ kronisk sjukdom i det centrala nervsystemet. Efter traumatiska skador är det den vanligaste orsaken till neurologiskt handikapp hos unga vuxna. i Sverige lever ca 20 000 med MS och årligen insjuknar ca 1000 nya fall. Sedan 20 år tillbaka har flera effektiva behandlingar med immunmodulerande eller immunsupprimerande effekt utvecklats.

Vår forskning har inriktats på att finna biomarkörer i cerebrospinalvätska och blod som mäter inflammation och degeneration. I pågående prospektiva studier mäts också neurodegeneration med optisk koherenstomografi som mäter tjockleken av det retinalt nervfiberlager i ögonbotten, samt med automatiserad mätning av hjärnvolymen med magnetisk resonans tomografi. Målet är att finna bättre diagnostiska och prognostiska metoder samt bättre kliniskt användbara metoder för att värdera behandlingseffekter vid MS.

Forskargruppsledare

Foto - Jan Lycke

Jan Lycke

Professor

E-post: jan.lycke@neuro.gu.se
Telefon: 031-342 90 47
Mobiltelefon: 073-310 91 49

 

Foto - Oluf Andersen

Oluf Andersen

Professor emeritus

E-post: oluf.andersen@neuro.gu.se
Telefon: 031-342 90 66
Mobiltelefon: 070-722 51 16  

Sidansvarig: Katinka Almrén|Sidan uppdaterades: 2019-01-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://neurophys.gu.se/sektioner/klinisk-neurovetenskap/forskning/neurologi/ms/
Utskriftsdatum: 2020-07-05