Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hydrocefalus och andra likvor dynamiska störningar


Forskargruppsledare: Carsten Wikkelsø och Mats Tullberg

Forskargruppens projekt syftar till att klargöra viktiga kliniska och patofysiologiska mekanismer vid sjukdomar som beror på störning av omsättningen av likvor (ryggmärgsvätskan) t.ex. hydrocefalus (vattenskalle) och godartade cystor (vätskefyllda hålrum) i huvudet.

Hydrocefalus, en av de viktigaste behandlingsbara orsakerna till demens och gångsvårigheter hos äldre, orsakar demens hos 2-3% av alla personer äldre än 70 år. Tillståndet är ett av de allra viktigaste att diagnosticera tidigt eftersom många andra orsaker till demens inte kan behandlas. Behandlingen är väldigt effektiv och mer än 80% av patienterna förbättras både i mental förmåga och gång efter en operation. Tyvärr är utredningen/bedömningen av äldre bristfällig och många dementa som skulle kunna hjälpas förblir i dagsläget odiagnostiserade.

Godartade cystor i huvudet är också vanliga och finns hos ca 2% av befolkningen. Projektet fokuserar på att klargöra vilka symptom som är viktiga för diagnosen och vilken behandling man bör välja.

Chiari-I missbildning är en medfödd förträngning av bakhuvudet hos barn och unga vuxna som kan ge invalidiserande symtom. Projektet kartlägger påverkan på vätskecirkulationen, hur symptomen uppkommer och vilken effekt operation har för symptom och livskvalitet.
 

Forskargruppsledare

Porträttfoto Carsten Wikkelsö

Carsten Wikkelsø

Professor emeritus

E-post: carsten.wikkelso@neuro.gu.se
 

Porträttfoto Mats Tullberg

Mats Tullberg

Docent

E-post: mats.tullberg@neuro.gu.se
Mobil: 076-867 26 18

Sidansvarig: Katinka Almrén|Sidan uppdaterades: 2017-06-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?