Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Klinisk neurofysiologi

Mikael Elam 

Gruppledare

Mikael Elam
Tel: +46 (0)31 342 1584
Fax: +46 (0)31 821 268
E-post: mikael.elam@neuro.gu.se

Gruppen består av

Mikael Elam professor/klinikchef (gruppledare)
Helena Backlund PhD sjukgymnast
Martin Claesson forskarstuderande
Anders Hedström överläkare
Tomas Karlsson forskningsingejör
Line Löken forskarstuderande
Vaughan Macefield PhD gästforskare
Magnus Nordin docent
Håkan Olausson docent
Elena Orekhova PhD
Göran Pegenius forskningsbiomedicinskanalytiker
Karin Rylander forskarstuderande
Magnus Thordstein PhD specialistläkare
Gunnar Wallin professor emeritus
Johan Wessberg lektor

Projektbeskrivning

Forskningsprojektet fokuserar på betydelsen av tunna myelinerade och omyelinerade nervfibrer för hudkänsel och för kontrollen av sympatisk effektororgan-funktion i friska och sjuka individer. Resultat kommer att användas till att utveckla tekniker för klinisk diagnostik av rubbningar i tunnfiberfunktion.

Metodik som används är bl.a. mikroneurografi, sympatiska effektororgan-registreringar, kvantitiva sensoriska test, elektroencefalografi (EEG) och funktionell magnetresonans-bildering (fMRI).

  1. Mekanismer bakom förändrad styrka av sympatisk nervaktivitet undersöks vid registreringar från enskilda sympatiska nervfibrer i hud- och muskelnerver hos friska personer samt hos patienter med hypertoni, hjärtsvikt och arrytmi, ryggmärgsskada resp andra sjukdomar/skador.
  2. Effekter av överraskningsstimuli och emotionell stress på sympatisk nervaktivet studeras med registrering av aktiviteten i grupper av sympatiska nervfibrer på friska personer och patienter med hjärt-kärlsjukdom.
  3. I ett etablerat samarbetsprojekt med forskare vid Prince of Wales Medical Research Institute i Sydney undersöks rubbningar som orsakar sympatisk hyperrelflexi hos patienter med ryggmärgsskada.
  4. fMRI används för att undersöka kortikala projektioner av nyligen upptäckta kutana lågtröskliga mekanoreceptiva afferenta C-fibrer (=taktila C-fibrer), tunna afferenter som förmedlar information om temperatur och smärta, samt viscerala afferenter.
  5. De två huvudsakliga forskningsfälten (sympatisk och sensorisk funktion) som beskrivs ovan kombineras också i ett nyligen igångsatt projekt som undersöker om aktivering av taktila C-fibrer kan påverka central sympatisk reglering.
  6. I ett projekt nära kopplat till medicinsk-teknisk utveckling övervakas funktionen i hjärnbarken (med EEG) och det kardiovaskulära systemet (med artär- och ventryck, O2-mättnad med mera) hos vuxna patienter med skallskador och hos nyfödda barn med misstanke om hjärnskador. Målet är att utveckla mer känsliga metoder för tidig upptäckt av påverkad hjärnfunktion.
Sidansvarig: Katinka Almrén|Sidan uppdaterades: 2016-06-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?