Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Neurofarmakologigruppen

Maria Carlsson

Gruppledare

Maria Carlsson
Tel: +46 (0)31 773 3328
Mob: +46 (0)736 93 96 22
Fax: +46 (0)31 773 3401
E-post: maria.carlsson@psychiat.gu.se

Gruppen består av

Maria Carlsson, docent (gruppledare)
Marie Nilsson, MD
Johan Rung, doktorand
Jan-Erik Bryntesson, doktorand
Lisa Helgeson, laboratorieassistent
Sarah Hansson, laboratorieassistent

Projektbeskrivning

Vi bedriver forskning kring vanliga neuropsykiatriska tillstånd med fokus på schizofreni, autismspektrumtillstånd, tvångstillstånd (OCD = obsessive compulsive disorder) och depression.

Vi strävar efter att utveckla relevanta teoretiska och experimentella modeller för dessa tillstånd, öka kunskapen om bakomliggande patofysiologi samt bidraga till utvecklingen av nya farmakologiska behandlingsstrategier.

Antipsykotiska läkemedel har ofta god effekt på positiva symtom (hallucinationer och vanföreställningar) vid schizofreni men är mindre effektiva när det gäller att motverka negativa (t ex social avskärmning) och kognitiva symtom, vilket i sin tur avsevärt försvårar möjligheten till rehabilitering och en god livskvalitet.

Därför har vi satt upp experimentella modeller för kognitiva och negativa symtom vid schizofreni. Syftet är att utveckla nya behandlingsprinciper för schizofreni men även för autism, där viktiga symptom inkluderar kognitionsstörningar och svårigheter med sociala interaktioner.

Det finns en del som tyder på att aktiviteten i hjärnans glutamatsystem är förhöjd vid OCD, och vi bedriver för nuvarande en studie där vi med magnetresonansspektroskopi mäter glutamat + glutamin (glx) i olika hjärnregioner på OCD-patienter. Både depression och OCD behandlas med SSRI (selektiva serotoninåterupptagshämmare). Vilka dessvärre ofta medför påtagliga sexuella biverkningar, med sänkt livskvalitet och compliance som följd.

Därför har vi initierat ett projekt där vi med hjälp av olika beteendemodeller ska försöka utröna vilken roll olika subtyper av serotoninreceptorer spelar för sexuella funktioner hos båda könen. Förhoppningen är att detta ska kunna bidraga till utvecklandet av nya antidepressiva läkemedel utan sexuella biverkningar.

Sidansvarig: Katinka Almrén|Sidan uppdaterades: 2009-04-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?