Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Regenerativ neuroimmunologi


Forskargruppsledare: Marcela Pekna

Immunförsvaret skyddar oss mot farliga bakterier, virus och parasiter. Celler och molekyler som deltar i immunförsvaret medverkar även vid läkning efter olika skador, t.ex. hudsår. Idag vet man att många av immunförsvarets celler och molekyler har även andra uppgifter i kroppen, inte minst i hjärnan.

Vår grupp vill ta reda på hur en del av immunförsvaret, det s.k. komplementsystemet, påverkar hjärnans utveckling och funktion hos den friska människan och vid sjukdom. Vi är speciellt intresserade av att studera vad som händer med komplementsystemet efter ischemiska hjärnskador (d.v.s. skador på grund av syrebrist, såsom vid stroke eller förlossningsasfyxi) och hur komplementsystemet påverkar hjärnans förmåga att läka och fungera så bra som möjligt efter skada genom att öka hjärnans inneboende plasticitet (t. ex. nybildning av nervceller och deras kopplingar). Vår forskning syftar till att kunna utveckla behandlingar som kan förbättra funktionsåterkomst hos strokepatienter och minska neurologisk nedsättning hos barn efter förlossningsasfyxi.

Porträttfoto Marcela Pekna

Marcela Pekna

Forskargruppsledare
Professor

Tel: 031-786 35 81
E-post: marcela.pekna@neuro.gu.se

Sidansvarig: Katinka Almrén|Sidan uppdaterades: 2017-02-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?