Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Astrocytbiologi och CNS regeneration


Forskargruppsledare: Milos Pekny

Under människans åldrande och vid sjukdomar och skador som drabbar hjärnan och ryggmärgen, som t ex stroke och ALS (amyotrofisk lateral skleros), förloras celler i hjärna och ryggmärg, vilket resulterar i nedsatta funktioner. Vårt mål är att kunna förbättra dessa funktioner. Vi har funnit att astrocyter är nyckeln för att uppnå regeneration i hjärna och ryggmärg. När nervceller skadas till följd av sjukdom aktiveras astrocyterna och inriktar sig på att minimera och avgränsa skadan. Denna process kallas reaktiv glios. Under den akuta fasen efter en hjärnskada kan reaktiv glios vara fördelaktig genom att den snabbt återställer miljön i hjärnan. Men en kraftig reaktiv glios som resulterar i ett ärr av celler, kan i ett längre perspektiv vara mycket missgynnsam och hindra nya kopplingar mellan nervcellerna 
från att bildas. I transgena möss kan vi undvika skadlig ärrbildning och därmed har nya kopplingar bildats mellan de kvarvarande cellerna.

Vår forskning syftar till att förstå hur vi farmakologiskt kan styra astrocyternas funktion till att stödja nybildningen av nervcellskopplingar och hjärnans plasticitet vid sjukdomstillstånd såsom stroke och ALS. Ökad kunskap om detta medför stora möjligheter att utveckla nya terapier för stroke och för neurodegenerativa sjukdomar. 

Milos Pekny

Forskargruppsledare
Professor

Tel: 031-786 32 69
E-post: milos.pekny@neuro.gu.se

Sidansvarig: Katinka Almrén|Sidan uppdaterades: 2018-08-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?