Tidig identifiering av arbetsrelaterad stress

Tidig identifiering av personer som riskerar sjukskrivning på grund av arbetsrelaterad stress – en RCT-studie i primärvården

Det saknas metoder och praxis inom primärvården för den viktiga uppgiften att tidigt identifiera personer som riskerar att bli sjukskrivna på grund av arbetsrelaterad stress. Men arbetsrelaterad stress är vanligt och kan orsaka ohälsa och sjukskrivning. Därför är det en viktig fråga för både samhället och primärvården att hitta de som riskerar att drabbas, inte minst för att förebygga sjukfrånvaro eftersom det kostar så mycket mer att återgå i arbete efter en sjukskrivning än att inte bli sjukskriven alls.

Det är både kvinnor och män som söker för olika stressrelaterade besvär, och majoriteten söker sig ofta till primärvården, ofta långt innan en sjukskrivning är aktuell. Trots detta kan det vara så att varken patienten eller läkaren är medvetna om att de symptom patienten söker för kan vara orsakade av arbetet och den stress som patienten utsätts för där. Det finns dock ett frågeformulär, Work Stress Questionnaire (WSQ), som är utvecklat för att tidigt identifiera riskpersonerna.

Syftet med det här projektet är att undersöka om systematisk användning av WSQ kan minska antalet sjukskrivningsdagar 12 månader framåt hos icke-sjukskrivna kvinnor och män som söker till primärvården för fysiska och psykiska besvär. Interventionen består av att läkaren utbildas i att använda WSQ, patienten fyller i WSQ, läkaren ger återkoppling i relation till WSQ och diskuterar riktade åtgärder som kan förebygga sjukskrivningsrisken.

Datainsamlingen är slutförd och ett studieprotokoll har publicerats i BMC Public Health. Vidare har registeruppföljning på sjukfrånvaro från Försäkringskassan inhämtats, och på läkemedelsuttag (via socialstyrelsens läkemedelsregister) och behandling (via Västra Götalandsregionen Vega-databas) gjorts och tre jämförande studier pågår.

För att utvärdera primärvårdsläkarnas uppfattning om att systematiskt arbeta med WSQ görs en processutvärdering dels i kvalitativt i form av fokusgruppsdiskussioner, dels i kvantitativ form genom enkätfrågor.

Publikationer:
Holmgren K, Sandheimer C, Mårdby A-C, Larsson MEH, Bültmann U, Hange D, Hensing G. Early identification in primary health care of people at risk for sick leave due to work-related stress – study protocol of a randomized controlled trial (RCT). BMC Public Health. 2016 25;16(1):1193.

Holmgren K, Hadzibajramovic E, Bültmann U, Hensing G, Larsson MEH. Does early identification of work-related stress, combined with feed-back at GP-consultation, prevents sick leave the following 12 months? A randomized controlled trial in Primary Health Care. BMC Public Health 2019 14;19(1):1110. DOI: 10.1186/s12889-019-7452-3.

Sidansvarig: Maida Ejupovic |Sidan uppdaterades: 2019-10-11