Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Interventionsstudier

(CO-OP Approach) är ett personcentrat, utförandebaserat och problemlösande tillvägagångssätt som ger personen möjlighet att hitta sitt eget sätt att utföra aktiviteter på. Genom en interaktiv process mellan personen och terapeuten, med användning av en övergripande strategi och vägledning med reflekterande frågor väljer personen sina egna mål, är aktivt involverad i processen att identifiera strategier för att förbättra kompetens och utvärderar sitt aktivitetsutförande. Genom att lära sig använda sina egna strategier och ett metakognitivt tänkande ökar personens förmåga till problemlösning.

CO-OP Approach utvecklades i Canada för barn med Developmental Coordination Disorder (DCD) och har därefter använts för andra målgrupper som stroke, autism, förvärvad hjärnskada, cerebral pares och ryggmärgsbråck både barn och vuxna. Idag finns evidens för att CO-OP är effektivt förhållningssätt för att öka personers problemslösningsförmåga.

CO-OP prövas av forskargruppen i olika projekt: dels ett pilotprojekt där CO-OP användbarhet prövats i Svensk kontext för ungdomar och unga vuxna med cerebral pares (CP) eller ryggmärgsbråck (RMB). Ett projekt med randomiserad kontrollerad design genomförs också, i vilket CO-OP s effektivitet för barn och ungdomar med CP eller RMB undersöks vs ”traditionell habilitering”.

Barn med unilateral CP har svårigheter att använda den ena handen i aktivitet. För att öka förutsättningar att klara tvåhandsaktiviteter bedrivs traditionellt bimanuell träning av arbetsterapeuter. Forskargruppen studerar om den bimanuella träningen blir mer effektiv om den kombineras med injektioner av Botolinum toxin. Långtidsuppföljning av tidiga interventioner för att öka handfunktion genomförs också.

Pojkar med sjukdomen Duschennes muskeldystrofi har fortskridande försämring av muskelfunktion i övre extremiteter (såväl som i nedre). I takt med muskelsvagheten ökar risken för felställningar (kontrakturer) i leder. Svaga muskler och leder som är kontakta minskar möjligheten att använda sina händer i aktivitet.

Interventioner med handortoser för att motverka kontrakturer och därmed förlänga möjligheten att använda sina händer i aktivitet är en behandlingsform som visat sig ha effekt. Forskargruppen undersöker hur pojkarna och deras föräldrar uppfattar ortos användning.

Publikationer

Peny-Dahlstrand M, Bergqvist L, Hofgren C, Himmelmann K, Öhrvall AM. Potential benefits of the cognitive orientation to daily occupational performance approach in young adults with spina bifida or cerebral palsy: a feasibility study. Disabil Rehabil published online Oct 2018
https://doi.org/10.1080/09638288.2018.1496152

Lidman G, Peny-Dahlstrand M, Nachemson A, Himmelmann K. Repeated botulinum toxin A injections, occupational therapy including splints in children with unilateral spastic CP: a randomised controlled study. Dev Med Child Neurol. 2015;57(8):754-761

 

Sidansvarig: Maida Ejupovic |Sidan uppdaterades: 2019-03-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?