Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utveckling av instrument för bedömning av förändring i samtalsinteraktion

Charlotta Saldert, fil dr, leg logoped
E-mail: charlotta.saldert@neuro.gu.se

Förmågan att interagera med andra människor i samtal är viktig för människan både när det gäller att kunna utbyta information om fakta och för att etablera och befästa olika former av sociala relationer. I samtal använder man sig av sin tal- och språkförmåga i kombination med andra kognitiva och motoriska system. Dessutom samarbetar deltagarna med varandra, till exempel genom olika turtagningsmönster och återkoppling, för att samtalet ska vara så funktionellt som möjligt. Det gör att samtal är ett komplext fenomen att studera. Förmågan att uttrycka sig och förstå kan påverkas negativt av sjukdomar som ger tal- och språkstörningar och den behandling man ger syftar i allmänhet till att förbättra förutsättningarna för att kunna delta i samtal. För att kunna studera effekten av sjukdom och olika typer av intervention på en persons förmåga att samtala behövs instrument som är både känsliga och reliabla.

Syfte

Syftet med projektet är att utveckla instrument med ekologisk validitet som är möjliga att använda inom forskning såväl som i kliniskt arbete för att utvärdera behandlingseffekt hos flera olika patientgrupper med tal- och språkstörningar och deras samtalspartners.

Aktiv inom projektet är leg logoped Karin Eriksson (doktorand).

Porträttfoto - Charlotta Saldert

Kontaktinformation

Charlotta Saldert

Enheten för logopedi, Box 452, 405 30 Göteborg

Telefon:
031-786 57 87

Sidansvarig: Jessica Månzon|Sidan uppdaterades: 2014-06-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?