Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Svårigheter att hitta ord vid stroke och progredierande neurologiska sjukdomar

Charlotta Saldert, docent, leg logoped
E-mail: charlotta.saldert@neuro.gu.se

Varje år drabbas tusentals vuxna människor av hjärnskador som ger svårigheter att hitta och producera rätt ord (anomi) när de försöker tala med andra människor. Anomi uppstår ofta efter en stroke eller i samband med fortskridande neurologiska sjukdomar som Parkinsons sjukdom och multipel skleros (MS). Förmågan att hitta ord är beroende av ett komplext system av olika neurala nätverk. Till exempel kan förmågan att benämna substantiv och verb drabbas i olika utsträckning. Hos en del personer uppstår påtagliga svårigheter att använda även de vanligaste orden i språket. Hos andra är problemen mer subtila och märks bara i en bristande förmåga att kunna uttrycka sig nyanserat, eller genom att det tar lite längre tid att formulera sig.

Syfte

I det aktuella projektet studeras hur personer med neurogena kommunikationsstörningar efter stroke, Parkinsons sjukdom eller MS klarar att benämna verb och substantiv samt att hantera mer komplexa semantiskt-pragmatiska aspekter i språket. Vidare inkluderar projektet både kvantitativa och kvalitativa metoder för att undersöka vilka kommunikativa strategier och andra resurser som används i vardagliga samtal vid olika typer av kommunikations-störningar, dels mellan närstående, dels i vård och omsorgssituationer. Slutligen utvärderas behandlingseffekt på förmågan att hitta ord och vardaglig samtalsinteraktion av ett träningsprogram som bygger på stimulering av semantiska och fonologiska nätverk i hjärnan.

Finansiellt stöd

Forskningen bedrivs från 2016 med finansiellt stöd från Forte – Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.

Porträttfoto - Charlotta Saldert

Kontaktinformation

Charlotta Saldert

Enheten för logopedi, Box 452, 405 30 Göteborg

Sidansvarig: Jessica Månzon|Sidan uppdaterades: 2015-10-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?