Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

rTMS i behandling av personer med afasi till följd av stroke

Lena Hartelius, professor, leg logoped
E-mail: lena.hartelius@neuro.gu.se

Repetitiv Transkraniell Magnetstimulering (rTMS) för att förbättra aspekter av den språkliga förmågan hos personer med afasi till följd av stroke har använts och utvärderats mycket sparsamt. De studier som publicerats undersöker effekter av lågfrekvent stimulering (1 Hz) riktad mot den intakta hemisfären, i syfte att hämma kompensatoriska aktiviteter och omfattar få patienter. Samtliga studier visar på varierande, men oftast positiva effekter, ibland även flera månader efter behandlingen.

Syften

Projektet syftar till att besvara frågan om rTMS kan förbättra benämningsförmågan hos personer med afasi till följd av stroke.

Delprojekt

Efter ett par pilotstudier håller vi för närvarande på att utveckla metoder för att lokalisera den del av patientens cortex som är aktiv vid benämning och repetition med hjälp av fMRI. Därefter kommer ett antal patienter att behandlas med låg- respektive högfrekvent stimulering av den friska respektive den drabbade hemisfären i en kontrollerad gruppstudie.

Finansiellt stöd

Forskningen bedrivs framför allt med ALF-medel (2011-2013).

Samarbete

Projektet drivs tillsammans med forskare inom rehabiliteringsmedicin, framför allt Thorleif Thorlin, Patrik Säterö och Hans Samuelsson. Aktiva inom projektet är också Charlotta Saldert, Francesca Longoni samt logopederna Martin Enblom och Janna Engstrand vid enheten för neurologopedi, Högsbo sjukhus.

Lena Hartelius

Kontaktinformation

Lena Hartelius

Enheten för logopedi, Box 452, 405 30 Göteborg

Telefon:
031-786 6884

Sidansvarig: Katja Laakso|Sidan uppdaterades: 2019-06-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?