Individer med neurogena kommunikationsstörningar i personcentrerad vård

Charlotta Saldert, leg logoped, professor
E-mail: charlotta.saldert@neuro.gu.se

Inom personcentrerad vård (PCV) ser man patienten som en kompetent person med unika kvalitéer och erfarenheter som bör involveras i planering, beslut och utvärdering av vården.

I Sverige lever idag tiotusentals vuxna människor med neurogena kommunikationsstörningar i form av till exempel svårigheter att tala och förstå efter en stroke eller på grund av en progredierande neurologisk sjukdom. Kommunikationsstörningen kan ha negativ inverkan på patientens förmåga att ta till sig information och att beskriva sitt tillstånd eller överföra annan viktig information om sig och på så sätt utgöra ett hinder för PCV.

Projektet har initierats under 2013 och målen är att:

• Undersöka erfarenheter och uppfattningar hos vårdpersonal på äldreboende om kommunikation med personer med kommunikationsstörningar.
  • Studera effekterna av intervention med syfte att öka vårdpersonals förmåga att facilitera kommunikation.
  • Studera utfallet av implementering av rutiner för att facilitera PCV för personer med kommunikationsstörningar på särskilda boenden.
  • Forskningen bedrivs för närvarande med finansiellt stöd av Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet (GPCC).

Porträttfoto - Charlotta Saldert

Charlotta Saldert