Anpassning till svenska av en datorbaserad kvantitativ lingvistisk analys av spontantal: en pilotstudie

Francesca Longoni, doktor
francesca.longoni@neuro.gu.se

Detta projekt syftar till att anpassa till svenska ett tyskt datorbaserat förfarande för analys av spontantal (Aachener SpontansprachAnalyse, ASPA, [1]) och att undersöka dess tillämpbarhet på svenska.

Analysen avser olika lingvistiska variabler på lexikalisk (t.ex. andel neologismer, interjektioner, ord som tillhör öppna/slutna ordklasser, ”type-token-ratio”) och syntaktiskt nivå (syntaktisk komplexitet och fullständighet) och möjliggör en objektiv beskrivning av en individs språkproduktion, vilket är betydelsefullt och relevant för klinisk forskning och för utveckling av bedömningsinstrument för att mäta förändringar av en individs spontantal över tiden (t.ex. vid förvärvade språkstörningar, s k afasi, efter hjärnskada).

Förfarandet verkar ha hög validitet och reliabilitet och vara sensitivt för små förändringar i spontantal över tid i personer med afasi [2, 3]. I projektet kommer riktlinjerna för transkriptionen och bearbetningen av transkriptionen inför analysen med programmet att översättas och anpassas till svenska. Sedan skall förfarandet testas i en pilotstudie med 20 deltagare utan känd neurologisk/psykiatrisk sjukdom.

[1] Huber, W., Grande, M., & Springer, L. (2005). Aachener Sprachanalyse. Handanweisung. Aachen: Delta Systems.

[2] Barthel, G., Djundja, D., Meinzer, M., Rockstroh, B., & Eulitz, C. (2006). Aachener Sprachanalyse (ASPA): Evaluation bei Patienten mit chronischer Aphasie. Sprache- Stimme- Gehör, 30, 103-110.

[3] Hussmann, K., Grande, M., Meffert, E., Christoph, S., Piefke, M., Willmes, K., & Huber, W. (2012). Computer- assisted analysis of spontaneous speech: quantification of basic parameters in aphasic and unimpaired language. Clinical Linguistics & Phonetics, 26 (8), 661-680.

Gruppmedlemmar

Katja Hußmann
Doktor Uniklinik RWTH Aachen (Tyskland)

Sidansvarig: Jessica Månzon|Sidan uppdaterades: 2019-06-04