Anomi vid stroke och progredierande neurologiska sjukdomar

Charlotta Saldert, leg logoped, professor
E-mail: charlotta.saldert@neuro.gu.se

Varje år drabbas tusentals människor av hjärnskador som ger svårigheter att hitta och producera rätt ord (anomi) när de försöker tala. Anomi uppstår ofta efter en stroke eller i samband med neurologiska sjukdomar som Parkinsons sjukdom och multipel skleros (MS). Förmågan att hitta ord är beroende av ett komplext system av olika neurala nätverk. Förmågan att benämna substantiv och verb kan drabbas i olika utsträckning. Hos en del personer uppstår påtagliga svårigheter medan andra har mer subtila problem.

I det aktuella projektet studeras hur personer med neurogena kommunikationsstörningar efter stroke, Parkinsons sjukdom eller MS klarar att benämna verb och substantiv samt att hantera mer komplexa så kallade semantiskt-pragmatiska aspekter i språket.

Vidare inkluderar projektet både kvantitativa och kvalitativa metoder för att undersöka vilka kommunikativa strategier och andra resurser som används i vardagliga samtal, dels mellan närstående, dels i vård och omsorgssituationer. I intervjustudier undersöks forskningspersonernas egna upplevelser av anomi. Slutligen utvärderas behandlingseffekt av ett träningsprogram som bygger på stimulering av semantiska och fonologiska nätverk i hjärnan.

Forskningen bedrivs med finansiellt stöd av Forte och Vetenskapsrådet.

Gruppmedlemmar

Lena Hartelius, professor, leg logoped
Franscesca Longoni, fil dr.
Joana Kristensson, MSc, leg logoped, doktorand

Sidansvarig: Jessica Månzon|Sidan uppdaterades: 2019-06-04