Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Äldre personer i riskzon (ÄIR)

 

Studien var en hälsofrämjande intervention som vände sig till hemmaboende göteborgare som är 80 år eller äldre med risk för skörhet. Det primära syftet med studien var att utvärdera om en hälsofrämjande intervention kan förebygga aktivitetsbegränsning och skörhet. Det var en kontrollerad blind studie med tre studiearmar (1). Datainsamlingen avslutades december 2010. En arbetsterapeut och en sjuksköterska har disputerat inom projektet.

Nytta: Studien har bidragit till kunskap i hur man kan arbeta hälsofrämjande med de som är i riskzon för att bli sköra. Denna kunskap har sedan använts för att utveckla ett program som vänder sig till utlandsfödda. Studien har också studerat för vem en hälsofrämjande intervention är till mest nytta(2).

Resultaten visade att äldre ensamboende personer är en riskgrupp för vilka interventionen gör mest nytta och därmed bör erbjudas möjligheter att delta i hälsofrämjande program såsom "Äldre personer i riskzon".

I projektet har det utvecklats verktyg som används i interventionerna såsom ett undervisningsmaterial "Livslots för seniorer"(3) som ska ge kunskap och metoder för att möta utmaningen att bli äldre. Dessutom har personalen i kommunen och primärvården samarbete med forskarna utvecklat en manual(4) för hur man kan arbeta med seniorträffar och förebyggande hembesök i det hälsofrämjande programmet. Dessa verktyg kan laddas ner och användas i hälsofrämjande interventioner med denna målgrupp.

Artiklar

(1)Dahlin-Ivanoff, S, Gosman-Hedström, G, Edberg, A, Wilhelmson, K, Eklund, K, Dunér, A, Zidén, L, Welmer, A, Landahl, S. Elderly persons in the risk zone: Design of a multidimensional, health-promoting, randomised three-armed controlled trial for "prefrail" people of 80+ years living at home. BMC geriatrics. 2010;10:27.

(2)Dahlin-Ivanoff S, Eklund K, Wilhelmson K, Behm L, Häggblom-Kronlöf G, Zidén L, et al. For whom is a health-promoting intervention effective? Predictive factors for performing activities of daily living independently. BMC Geriatr 2016;16(1):1-9.

(3)Livslots för seniorer (4)Manual

Avhandlingar inom projektet

Susanne Gustafsson: ”Health-promoting intervention for community-dwelling older adults - Focusing on the concept of frailty and intervention outcome

Lina Behm: ”It is never too late

Forskare

Synneve Dahlin-Ivanoff, Susanne Gustafsson, Greta Häggblom-Kronlöf, Anna Dunér, Katarina Wilhelmson, Lina Behm

 

Sidansvarig: Maida Ejupovic|Sidan uppdaterades: 2019-12-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?