En personcentrerad ansats för hälsopromotion för äldre personer som är födda utomlands - implementering och RCT (PAMC)

Det övergripande syftet med denna studien var att vidareutveckla, implementera och utvärdera ett hälsofrämjande program för personer från Finland och Västra Balkan som var 70 år och äldre och oberoende av hjälp av annan person i vardagliga aktiviteter(1). Syftet med programmet var att förebygga eller födröja försämring vad gäller beroende i dagliga aktiviteter, skörhet, och hälsa. Studien hade både ett utvärderings-och implementeringsperspektiv. Datainsamlingen avslutades 2016. Hittills har tre arbetsterapeuter disputerat inom projektet.

Nytta: Studien har framförallt bidragit med verktyg för målgrupp och personal om hur barriärer till hälsopromotion kan överbryggas, samt med verktyg för samverkan mellan målgrupp, personal och forskare. Det handlar t ex om alternativa tillvägagångssätt för att möta forskningsmetodologiska utmaningar vad gäller rekrytering, datainsamling samt analys av data i studier för och med personer som åldras i en migrationskontext.

Resultaten beskriver hur ett personcentrerat förhållningssätt kan användas för att ta vara på resurser hos målgruppen, samt metoder för att komma över språkliga barriärer. Undervisningsmaterialet från Äldre i riskzon har också översatts till bosnisk-serbokratiska och finska.

Artikel

(1)Gustafsson S, Lood Q, Wilhelmson K, Häggblom-Kronlöf G, Landahl S, Dahlin-Ivanoff S. A person-centred approach to health promotion for persons 70+ who have migrated to Sweden: promoting aging migrants’ capabilities implementation and RCT study protocol. BMC Geriatrics 2015, 15:10 http://www.biomedcentral.com/1471-2318/15/10

Avhandlingar

Emmelie Barenfeld: ” How to support knowing and doing in promotion of health - Lessons learned from the Promoting Aging Migrants' Capabilities program