Hypermobility syndrome in children and adolescents (Funded by VGR Regional Funding)

Functioning in children with hypermobility syndrome.

Det övergripande målet med det här projektet är ökad kunskap om bakomliggande faktorer till långvarig smärta hos barn med hypermobilitet/Ehlers-Danlos Syndrom (HSD) och hur detta påverkar fysisk funktion och aktivitet hos barnen.

Projektet omfattar fyra delstudier. I delstudie I kunde vi visa att barnen med HSD har en ökad förekomst av smärta, nedsatt fysisk aktivitetsnivå och nedsatt balans jämfört med en kontrollgrupp. För att kunna tydliggöra vilka aspekter som påverkar smärtupplevelse behöver vi valida mätinstrument för bedömning och utvärdering av vad som påverkar vad.

I delstudie II kommer vi att genomföra en tvärkulturell validering av den svenska versionen av "Fear of pain"-frågeformuläret. Formuläret kommer att användas i delstudie III där vi kommer att mäta förekomsten av central sensitisering och dess påverkan på trötthet, fysisk aktivitet, funktion, delaktighet och livskvalitet hos barn med HSD i jämförelse med en kontrollgrupp. F

För att kunna skapa framtida behandlingsstudier som baseras på patientens egna positiva upplevelse kommer vi i delstudie IV genomföra en intervjustudie om fenomenet att röra sig/ vara aktiv med HSD ur ett personcentrerat perspektiv.

Ansvarig forskare: Mari Lundberg

Doktorand: Elke Schubert