Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Glutamatsynapsen i den mognande hippocampus


Forskargruppsledare: Bengt Gustafsson

Synapser som använder glutamat som signalsubstans är den vanligast förekommande synapsen i hjärnan, och felaktigt fungerande glutamatsynapser ligger bakom ett antal neurologiska/psykiatriska sjukdomar. Med användande av ett in vitro slice preparat och elektrofysiologiska metoder undersöker vi glutamatsynapsens fysiologi med fokus på dess plastiska (omformbara) egenskaper i den omogna (utvecklande) hjärnan.

Under hjärnans utveckling sker en enorm nyproduktion av glutamatsynapser och en aktivitetsberoende synaptisk plasticitet är avgörande för hur dessa fogas in och bildar de synapsförbindelser som sedan finns i den mogna hjärnan. En välfungerande sådan konstruktion av det synaptiska nätverket är sålunda väsentlig för hur hjärnan fungerar hos den vuxne, och kunskap om principerna för hur denna konstruktion går till är viktig.

I vårt arbete undersöker vi tanken att dessa glutamatsynapser i den omogna hjärnan har en unik uppsättning av mekanismer för aktivitetsdriven synaptisk plasticitet för att för att kunna utveckla en dynamisk organisering/reorganisering av de synaptiska förbindelserna under hjärnans utveckling. I detta arbete använder vi både en s.k. modellsynaps, CA3-CA1 synapsen, som den betydligt mindre väl studerade synapsen till CA1 celler, den från entorhinalbarken genom perforantbanan. Detta görs för att undersöka om glutamatsynapser som förmedlar funktionellt skild information och som har olika utvecklingsprofil, skiljer sig avseende sina plastiska egenskaper.

 

Forskargruppsledare

Bengt Gustafsson
Seniorprofessor, PhD, MSc (Medicine)

Publikationer GUP

Kontakt
E-post: b.gustafsson@gu.se
Tel: 031-786 3516

Gruppmedlemmar

Rong Ma, MD, Doktorand
E-post: rong.ma@physiol.gu.se
Tel: 031-786 3561

Arvid Wernersson, Doktorand
E-post: arvid.wernersson@gu.se
Tel: 031-786 3516

Sidansvarig: Annie Sundling|Sidan uppdaterades: 2016-10-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?