Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillväxt hos barn - en markör för hälsa och sjukdom


Forskargruppsledare: Kerstin Albertsson Wikland

Vi vill förstå hur barns tillväxt regleras och ta reda på hur det kan prediktera för sjukdom under såväl barndom som vuxenliv. Ett barns tillväxt, ett integrerat mått på fysiskt och psykiskt välbefinnande, består av en nutritionsberoende spädbarnsperiod, en tillväxthormon/insulin-growth-factor(GH/IGF)-beroende barndomsperiod och en GH/könssteroid-beroende pubertet. Ökad känslighet för omgivningsfaktorer mellan dessa tillväxtfaser, via epigenetisk genförändring, leder till ändrad hormonbalans, tillväxt och metabolism.

Detta forskningsprogram är ett långsiktigt tvärvetenskapligt kliniskt forskningsprogram, som utgår från världsunika populations- och patientmaterial. Dessa individer har följts under 20-40 år avseende tillväxt och hormoner. Vår forskargrupp, har utvecklat olika matematiska modeller, som nu kan användas som verktyg, för att ge oss fördjupad insikt om hur tillväxt regleras:

  1. Vi har utvecklat en unik mortalitetsmodell, baserad på födelseinformation av 4 millioner svenskar födda 1973-2010, och kan med denna visa att födelseinformation förklarar den ökade dödligheten hos unga vuxna som behandlats med tillväxthormon som barn.
     
  2. Vi har visat att GH-beroende tillväxt är ett integrerat resultat av ett barns balans mellan dess insöndring av tillväxthormon, och dess vävnadskänslighet för tillväxthormon. Vi kan med kan med tät provtagning (med special-utvecklat system) kartlägga hur tillväxthormon insöndras från hypofysen till blodbanan avseende både mönster (med peakar var tredje timme och dygnsrytm) och dess insöndrings-mängd under ett helt dygn; vi har utvecklat matematiska prediktionsmodeller, som kan ge ett mått på vävnadskänsligheten för GH- Användandet av dessa modeller har gjort det möjligt att förändra tillväxthormon-behandling från att vara en generell viktbaserad dosering till att bli en individualiserad behandling för varje barn, för att uppnå målstyrd längd, normaliserad metabolism, livskvalitet och kognition; ett paradigmskifte.
     
  3. Våra tillväxtkurvor (GrowUp1974 som infördes 2000, och som uppdaterades 2005 med kliniska verktyg för användarna i svensk hälso-/sjukvård) kommer att uppdateras från vår longitudinella populations studie GrowUp1990; för första gången justerade för inte bara biologiskt tempo vid födelse utan också för pubertet, tack vare ny matematisk modell för en individs hela tillväxt, QEPS, (Quadratisk, Exponentiell, Pubertet, Stop)- funktioner med känd precision. Därmed kan tillväxt utanför QEPS-funktionernas 95 % konfidens intervall (CI) identifieras som onormalt växande. Algoritmer införs för automatisk uppföljning av tillväxt i datoriserade beslutsstöd. De kommer att användas i vårdkedjans alla IT-system. Vår tillväxtmodell QEPS möjliggör individuell prediktion, med känd precision.
     

I syfte att bättre förstå hur tillväxt regleras skapas från GrowUp-cohorterna en flergenerationsdatabas. Dessutom kommer relationen mellan tillväxttakt, hormonnivåer och mognadsförlopp av könskaraktäristika kartläggas i en väl följd grupp friska barn.

 

Pågående forskning (på engelska)

Kerstin Albertsson Wikland

Kerstin Albertsson Wikland

Seniorprofessor

Tel: 0708-82 89 90
kerstin.albertsson.wikland@gu.se

Gruppmedlemmar

Aimon Niklasson
Docent PhD, MD
E-post: aimon.niklasson@gu.se

Lars Gelander
PhD, MD, verksamhetschef
E-post: lars.gelander@gu.se

Anton Holmgren
PhDstud, MD, överläkare
E-post: anton.holmgren@gu.se

Sidansvarig: Annie Sundling|Sidan uppdaterades: 2017-10-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?