Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fetmaforskningsgruppen


Forskargruppsledare: John-Olov Jansson

Vi har tidigare visat att hormonet interleukin-6 (IL-6), som reglerar immunsystemet, kan minska fettmassan hos friska försöksdjur via effekter på hypotalamus, en del av hjärnan som reglerar fettmassa. Vi har nu förvånande nog funnit att IL-6 (och det besläktade immunreglerande hormonet IL-1) i hjärnan medierar den välkända fetmaminskande effekt som utövas av en mycket vitt använd grupp av läkemedel. Dessa läkemedel, som liknar hormonet glukagon-lik peptid-1 (GLP-1), används både mot fetma och typ 2 diabetes. Vi har också funnit att tarmfloran kan modulera GLP-1 nivåerna i hjärnan.

Vi vill nu utreda mekanismerna för hur GLP-1, via IL-6, utövar sin hämmande effekt på fetma. Baserat på preliminära resultat har vi tagit fram en arbetshypotes som innebär att IL-6 nivåerna ökar i ventrikelsystemet och att IL-6 sedan via talrika receptorer påverkar tanycyter. Dessa är högt specialiserade celler som delar ventrikelsystemet från blodet, dvs är en del av blodhjärnbarriären. Vi tror att GLP-1 inducerad IL-6 stimulering på ventrikelsidan kan leda till ökad känslighet för det fettproducerade anti-fetmahormonet leptin som verkar på blodsidan av tanycyterna. Förståelse för dessa mekanismer kan leda till ny behandling för fetma.

Photo of John-Olov Jansson

John-Olov Jansson

Forskargruppsledare, Professor
PubMed - Publikationer
Google Scholar - Publikationer

Kontakt
Tel: 031-786 3526
Mobil: 0739-01 11 22
E-post: joj@medic.gu.se
Besöks- och postadresser

Sidansvarig: Annie Sundling|Sidan uppdaterades: 2015-08-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?