Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utvecklingsneurovetenskap

Forskargruppsledare: Xiaoyang Wang

Perinatal hjärnskada är en av de främsta orsakerna till cerebral pares och är starkt förknippad med sensoriska, kognitiva och psykologiska störningar hos barn, såsom autismspektrumstörningar och uppmärksamhetsbrist/hyperaktivitetsstörningar. Studier från oss och andra har visat att hypoxi-ischemi, inflammation, apoptos, mitokondriell dysfunktion, excitotoxicitet, omognad av oligodendrocyter och andra utvecklings-immaturiteter på grund av för tidigt födelse och genetiska faktorer spelar en roll vid perinatal hjärnskada och cerebral pares. Vi förstår fortfarande inte helt mekanismerna bakom skadeutveckling och progression och det finns fortfarande inga effektiva förebygganden eller behandlingar.

Målet med vår forskning är att grundläggande förbättra vår kunskap om de viktigaste faktorerna som påverkar hjärnans utveckling och skadeprocesser under perinatal perioden och att generera förebyggande behandling och behandlingsmetoder för perinatal hjärnskada och cerebral pares. I huvudsak fokuserar vår forskning på följande ämnen:

  1. De viktigaste immunkomponenterna och immunsvaren vid perinatal hjärnskada.
  2. Faktorerna som modulerar utvecklingen av oligodendrocyter och skada i den vita hjärnvävnaden.
  3. Effekterna av intrakranial blödning hos nyfödda barn.
  4. De genetiska inflytandena på förekomsten av cerebral pares.
Porträttfotografi - Xiaoyang Wang

Xiaoyang Wang

Forskargruppsledare
Docent

Publikationer GUP

Kontakt
Tfn: 031-786 3260
xiaoyang.wang@fysiologi.gu.se
Besöks- och postadresser

Sidansvarig: Annie Sundling|Sidan uppdaterades: 2019-10-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?