Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Neuroimmunologi och neuroinflammation under utvecklingen och vid hjärnskada


Forskargruppsledare: Xiaoyang Wang

Inflammation spelar en viktig roll vid hjärnskada, särskilt då den uppstår under hjärnas utveckling. Aktivering av immunförsvaret av mikrober och av signalering från skadade celler och vävnad påverkar genereringen av lymfoida vävnader, differentieringen av lymfocyter och utvecklingen av immunsystemet, vilket i sin tur spelar en viktig roll vid skade- och reparationsprocesser i hjärnan.

Vi har visat att hjärnskada under nyföddhetsperioden utlöser immunreaktioner i både immunsystemets organ och i hjärnan. Den huvudsakliga målsättningen med vår forskning är att studera hur det neonatala immunsystemet samverkar med det centrala nervsystemet under hjärnans utveckling och de immunologiska mekanismer som är involverade i utvecklingen av hjärnskada hos nyfödda, med förhoppningen att hitta nya behandlingsmetoder.

Där genetik möter immunitet - kastar nytt ljus på behandling av cerebral pares

Neonatal hjärnskada hos spädbarn innebär en stor risk för utveckling av cerebral pares - den vanligaste fysiska funktionsnedsättningen i barndomen. En växande mängd bevis tyder på inblandning av flera genetiska faktorer i denna process, varav några är kopplade till gener som reglerar inflammation, vilket är nära förknippat med utvecklingen av cerebral pares. Ett av de primära målen för vår forskning är att identifiera möjliga genetiska faktorer som är viktiga för utvecklingen av cerebral pares. Upptäckten av gener och molekylära mekanismer som störs i cerebral pares kommer att hjälpa oss att utveckla genomiskt styrda farmakologiska interventioner för denna funktionsnedsättning.
 

Porträttfotografi - Xiaoyang Wang

Xiaoyang Wang

Forskargruppsledare
Docent

Publikationer GUP

Kontakt
Tfn: 031-786 3260
xiaoyang.wang@fysiologi.gu.se
Besöks- och postadresser

Sidansvarig: Annie Sundling|Sidan uppdaterades: 2016-06-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?