Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Blodkärlsfunktion


Forskargruppsledare: Holger Nilsson

Vi undersöker grundläggande mekanismer i aktiveringen av blodkärlens muskulatur och dennas reglering av yttre faktorer. Kärlmuskelns aktivitet bestäms av framför allt kalciumkoncentrationen i cellen och det kontraktila maskineriets känslighet för kalcium. Kalciumkoncentrationen bestäms i allt väsentligt av membranpotentialen som i sin tur beror på aktiviteten hos olika jonkanaler i membranen. Vi är intresserade av hur dessa mekanismer regleras normalt och under sjukliga förhållanden.

Fettvävnad

Under senare år ha det blivit klart att fettvävnaden avger en eller flera faktorer som direkt påverkar blodkärlens aktivitet och är kärlvidgande. Vi har undersökt denna funktion i gnagare och kunnat påvisa att det inte bara rör sig om påverkan på kaliumkanaler utan även en påverkan på den intracellulära kalciumkänsligheten. Vi undersöker även hur denna mekanism ändras i olika tillstånd som högt blodtryck och menopaus.

Diskbråck

I samarbete med docent Ingela Hammar undersöker vi även samspelet mellan blodkärlsfunktion och nervfunktion vid diskbråckssmärta. Vår hypotes är att diskbråcket påverkar såväl nervfunktion som kärlfunktion och att samspelet mellan dessa har betydelse för den funktionspåverkan som diskbråcket ger.

Bestrofin

Vi har tidigare karakteriserat en speciell jonström i kärlmuskelns cellmembran, en kloridström som regleras av kombinationen intracellulärt kalcium och cykliskt GMP. Denna ström tycks bero på ett speciellt protein, bestrofin-3, och i vissa blodkärl bidra till uppkomsten av oscillationer i kärltonus. Vi undersöker nu förekomsten av detta protein i andra vävnader, och har bl.a. påvisat det i njurens podocyter i möss. Där tycks emellertid endast kortare varianter av proteinet vara uttryckta, varianter som inte kan leda ström genom membranen och vars funktion snarare är relaterad till cellens överlevnad vid påfrestningar. Vi studerar nu förhållandena hos människa.

Forskargruppsledare

Holger Nilsson
MD, DMSc
Publikationer

Kontakt:
E-post: holger.nilsson@gu.se
Tfn.: 031-786 3518

Gruppmedlemmar

Helena Gustafsson
Adjungerad lektor

Gregor Guron
Forskare

Veronika Golubinskaya
Forskarassistent 

 

Sidansvarig: Annie Sundling|Sidan uppdaterades: 2017-04-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://neurophys.gu.se/sektioner/fysiologi/forskning/cirkulation/vascular-function/
Utskriftsdatum: 2020-07-10