Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Molekylära mekanismer i njursjukdom


Forskargruppsledare: Lisa Buvall

Njursjukdom, som uppstår när njurarnas filter börjar läcka och viktiga proteiner förloras i urinen, är en mycket allvarlig och svårbehandlad sjukdom med en dålig prognos, p.g.a. avsaknad av effektiva läkemedel. Det är därför av stor vikt att utreda mekanismer som ligger bakom utvecklingen av njursjukdom för att kunna erbjuda dessa patienter effektiva behandlingsalternativ i framtiden.

I filtrationsenheten i njuren, även kallad glomeruli, finner man podocytcellen. Podocyten har en komplex struktur med aktinrika fotutskott som tillsammans med en annan podocyts fotutskott bildar en filtrations slit. För att podocyten skall kunna behålla sin komplexa struktur och därmed en intakt filtrationsbarriär så är den beroende av sitt aktinskelett. Modifiering och mutationer av proteiner som leder till nedmontering av podocytens aktinskelett har visat sig resultera i njursjukdom.

Forskningsgruppens fokus är att utreda vilka aktinreglerande proteiner som påverkas vid njursjukdom för att kunna identifiera nya läkemedel för njursjuka.
 

Podocytcellen | Svepelektronmikroskopisk bild som visar hur podocyten omger kapillärer i glomeruli (filtrationsenheten i njuren) med sin cellkropp (CB), primära utskott (MP) och fotutskott (FP).  Foto: Kerstin EbeforsPodocytcellen
Bild (svepelektronmikroskop) som visar hur podocyten omger kapillärer i glomeruli (filtrationsenheten i njuren) med sin cellkropp (CB), primära utskott (MP) och fotutskott (FP).

För större bild - klicka på bilden.

Genomskärningsbild av en glomerulär kapillär | Den selektiva filtrationsbarriären består av podocyter på urinsidan med deras fotutskott (pilar) sittandes på basalmembranet med fenestrerade endotelceller på insidan av kapillären på blodsidan, vilket visas här med transmissionselektronmikroskop (vänster) och svepelektronmikroskop (höger). Foto: Kerstin EbeforsGenomskärningsbild av en glomerulär kapillär
Den selektiva filtrationsbarriären består av podocyter på urinsidan med deras fotutskott (pilar) sittandes på basalmembranet med fenestrerade endotelceller på insidan av kapillären på blodsidan, vilket visas här med transmissionselektronmikroskop (vänster) och svepelektronmikroskop (höger).

För större bild - klicka på bilden.

Bilderna är tagna av Kerstin Ebefors.
 

 

 

Lisa Buvall - photo

Lisa Buvall

Forskargruppsledare

E-post: lisa.buvall@neuro.gu.se
Tfn: 031-786 35 22
Besöks- och postadress


Gruppmedlemmar

Lovisa Bergwall
Doktorand

Sidansvarig: Annie Sundling|Sidan uppdaterades: 2015-10-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?