Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kolinerg anti-inflammatorisk signalering och dess betydelse för hjärt-kärlsjukdom


Forskargruppsledare: Maria E. Johansson

Hjärt-kärlsjukdom, vanligen manifesterad som hjärtinfarkt eller stroke, är den ledande dödsorsaken i världen. Den bakomliggande faktorn är i många fall ateroskleros, åderförfettning. Inflammation är centralt vid utvecklingen av hjärt-kärlsjukdom, inte bara för uppkomsten av ateroskleros utan även i många av de komplikationer som följer, tex efter en blodpropp. Det autonoma nervsystemet kan påverka inflammationssvaret vid akuta inflammationer. Om detta även gäller vid hjärt-kärlsjukdom är dock ej känt.

I detta forskningsprojekt studerar vi interaktionerna mellan det autonoma nervsystemet och inflammation. Vi studerar särskilt alfa 7 nikotinreceptorn och hur den kan påverka inflammationen som sker, dels i blodkärlets vägg, dels i hjärnan efter en blodpropp. Vi har nyligen visat att alfa 7 nikotinreceptorn uttrycks i humana åderförfettningsplack och att den har en viktig betydelse för utvecklingen av ateroskleros (Johansson ME et al ATVB 2014).

Genom att kombinera experimentella studier och studier med kliniskt material kan vi belysa interaktionerna mellan det autonoma nervsystemet och immunsystemet ur flera olika perspektiv. En fördjupad kunskap om hur det autonoma nervsystemet interagerar med immunförsvaret och hur detta påverkar sjukdomsutvecklingen öppnar upp för framtida behandlingsmetoder av dessa sjukdomar.

Forskargruppsledare

Maria E. Johansson

Docent

Telefon: 031-786 3556
E-post: maria.e.johansson@neuro.gu.se
Besöks- och postadress

Publikationer GUP

Gruppmedlemmar

  • Marcus Ulleryd, PhD, Postdoktor
  • Saray Gutierrez, PhD, Postdoktor
  • Maria Hammarlund, MSc, Doktorand
  • Filip Mjörnstedt, MD, Doktorand
  • Kajsa Engvall, Läkarstudent, amanuens
  • Lisa Cognard, Biologistudent
  • Harman Sabir, Masterstudent i farmakologi

 

   Associerade:

  •  Sarah Svahn, MD, PhD
Sidansvarig: Annie Sundling|Sidan uppdaterades: 2015-06-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://neurophys.gu.se/sektioner/fysiologi/forskning/cirkulation/kolinerg-anti-inflammatorisk-signalering/
Utskriftsdatum: 2020-07-14