Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildning inom farmaci

Farmaci - vad är det?

Farmaci är läran om läkemedels ursprung, framställning och användning, och farmaceut är ett samlingsnamn för apotekare och receptarier. Apotekar- och receptarieprogrammen är yrkesutbildningar som efter fem respektive tre år leder till akademisk master respektive kandidat examen och legitimation.

Farmaceuter är samhällets läkemedelsspecialister som kan arbeta med allt från utveckling av nya läkemedelssubstanser till försäljning och utvärdering av läkemedelsanvändning i samhället. Receptarier arbetar ofta inom apoteksbranschen med expedition av och information om läkemedel, medan apotekare med sin ytterligare fördjupning fördelas jämnare mellan industri, apotek och olika typer av utvärderingsarbete (exv. läkemedelskommittéer och Läkemedelsverket). Även receptarier kan arbeta inom dessa andra branscher men har då ofta kompletterat sin utbildning med ytterligare kurser på avancerad nivå.

Hur drivs programmen?

Programmen drivs enligt göteborgsmodellen, vilket innebär att programmen genomförs som ett samarbete mellan Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet tillsammans med Chalmers tekniska högskola.

Samverkan mellan de olika aktörerna sker genom en gemensam programkommitté baserad inom Sahlgrenska akademin. Syftet är att erbjuda den bästa undervisningen inom de olika ämnesområdena, med en tydlig inriktning mot modern läkemedelsutveckling.

I enlighet med göteborgsmodellen står Sahlgrenska akademin för de biomedicinska momenten, vilket omfattar allt från cellbiologi, fysiologi och farmakologi, till rena farmaciämnen såsom samhällsfarmaci och farmakokinetik. Sektionen för farmakologi ansvarar för kurser inom farmakologi och sjukdomslära i båda programmen, men har även ett övergripande ansvar för kurser inom karaktärsämnet farmakokinetik, samt för apotekarprogrammet, de valbara kurserna och examensarbetet.

Farmaciprogrammen

Apotekarprogrammet

Receptarieprogrammet

Kurser inom farmakokinetik

Farmakokinetik och läkemedelsmetabolism

Andra utbildningsprogram

Sektionen bidrar med undervisning inom ämnesområdet farmakologi på flera utbildningsprogram.

Biomedicinska analytikerprogrammet Sektionen har det övergripande ansvaret för undervisningen i farmakologi inom biomedicinska analytikerprogrammet.

Läkarprogrammet Sektionen har det övergripande ansvaret för undervisningen i karaktärsämnena farmakologi och farmakokinetik inom läkarprogrammet.

Forskarnivå

Kurser på forskarnivå

 

 

Sidansvarig: Webbredaktör|Sidan uppdaterades: 2019-09-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://neurophys.gu.se/sektioner/farmakologi/utbildningsprogram/
Utskriftsdatum: 2020-08-11