Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Parkinsons sjukdoms etiologi och patofysiologi

I det aktuella projektet ingår studier som från olika utgångspunkter försöker utröna vad som orsakar Parkinsons sjukdom(PS), både de sällsynta ärftliga formerna och den typiska sporadiska formen.

Målet med ett delprojekt är att hitta ansvariga genmutationer i några familjer med familjär anhopning av sjukdomen. I ett annat delprojekt försöker vi hitta riskgener, dvs. varianter av gener som ökar risken att få sporadisk PS. Riskgener kan ge information om vilka processer i hjärnan som leder till celldegeneration och kan även ge idéer om hur man kan ge behandling som förlångsammar eller hindrar celldöden. Vi fokuserar på att hitta riskgener som har med inflammation och dopamincellers utveckling att göra.

I ett delprojekt studerar vi miljöfaktorers betydelse för uppkomsten av sporadisk PS. Dels undersöker vi om det finns tecken på att patienter med PS har drabbats av infektioner med vissa neurotropa virus, dvs. virus som kan infektera nervsystemet.

I ett färde delprojekt skall vi belysa frågan om när celldegenerationen startar vid PS. Det är väl känt att när de första symtomen debuterar hos en patient, har själva degenerationen hållit på flera år, kanske decennier. En unik möjlighet att studera om subtila symtom finns redan i övre tonåren hos individer som sedan drabbas av PS är att studera data från mönstringsdata från värnpliktsregistret. Där ingick bl.a. fysiska tester, Morse-signaleringsförmåga m.m. Genom att jämföra resultaten mellan de som senare fått PS och övriga kan man få information om symtom redan finns i unga år.

Hans Nissbrandt

Professor, projektledare

Tel: 031-786 3426
E-post: hans.nissbrandt@pharm.gu.se

Gruppmedlemmar

Hans Nissbrandt, professor
Camilla Fardell, doktorand

Sidansvarig: Webbredaktör|Sidan uppdaterades: 2016-09-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?