Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Neurotoxicitet hos canceröverlevare


Forskargruppsledare: Marie Kalm

Tack vare förbättrade behandlingsstrategier i kampen mot cancer i hjärnan, ser vi nu en ökning av långtidsöverlevande. Men priset för överlevnad är tyvärr högt. Kognition är en av de viktigaste hjärnfunktionerna som försämras, främst efter strålbehandling mot hjärnan. De mekanismer som leder till denna försämring av kognition är inte helt klarlagt, liksom hur det kan förhindras. Vår grupp studerar de strålningsinducerade biverkningarna med det övergripande målet att minska förekomsten och svårighetsgraden av dysfunktion i hjärnan.

Vårt fortsatta arbete inkluderar både kliniska och prekliniska studier. Kan biomarkörer användas för att förutse en individs väg mot ett kroniskt neurodegenerativt tillstånd efter strålbehandling mot hjärnan? Vi undersöker för närvarande strålningsinducerade skademekanismer i förhållande till den individuella känsligheten för strålbehandling mot hjärnan hos både vuxna och barn. Vi har även pågående prekliniska experiment som undersöker skyddande effekter med hjälp av läkemedel som modulerar den kemiska miljön efter strålbehandling mot hjärnan.
 

Porträttfoto - Marie Kalm

Marie Kalm

Forskargruppsledare

Tel: 031-786 3425
E-post: marie.kalm@gu.se

Publikationer

Gruppmedlemmar

Martina Boström, PhD, Postdoktor

Erik Fernström, MD, doktorand

Yohanna Eriksson, MSc

Rita Grandér, BMA

Sidansvarig: Webbredaktör|Sidan uppdaterades: 2016-09-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?