Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mag-hjärnhormoners betydelse för beroendesjukdomar

Det övergripande målet att öka förståelsen för de komplexa neurobiologiska mekanismer som ligger bakom olika beroendetillstånd. Forskning har visat att det finns en samsjuklighet mellan drogberoende och hetsätning, vilket har lett oss till hypotesen att de hormoner som reglerar födointag också kan vara av vikt för belöning och beroende. Projektets frågeställning kommer i huvudsak att kretsa kring mag-tarmhormonerna ghrelin, glukagon-liknande peptid 1 (GLP-1) och neuromedin U (NMU), som alla är mest kända för att de kontrollerar födointag.

I detta forskningsprojekt kommer vi att undersöka om ghrelinsystemet är av vikt för motivation, socialt beteende samt belöningsrelaterade beteenden hos gnagare. I våra tidigare djurstudier har vi visat att GLP-1 receptorer är viktiga för att droger ska upplevas belönande. Det finns dock många andra viktiga aspekter av beroende, såsom sug, återfall och motivation. I fortsatta studier kommer vi att undersöka om GLP-1 receptorer är viktiga för dessa parametrar och söka fastställa i vilka belöningsrelaterade områden som dessa receptorer uttrycks i. Vidare kommer vi studera om GLP-1 receptor aktivering påverkar belöning av alkohol samt minskar alkoholintag hos personer med alkoholberoende. Vidare kommer vi i kliniska studier undersöka hur GLP-1 analoger påverkar alkoholintag hos personer med alkoholberoende. Vi föreslår även att NMU är av vikt för belöning och beroende. Vi kommer därför att undersöka om NMU receptorer i belöningsrelaterade områden är viktiga för att vi ska uppleva alkohol och andra beroendeframkallande droger belönande. I uppföljningsstudier kommer vi också att undersöka om NMU receptorer är viktiga för drogsug, återfall och motivation. I genetiska studier kommer vi att söka verifiera våra fynd från djuren, då vi undersöker om förändringar i de gener som kodar för ghrelin, GLP-1 eller NMU är associerade med högt alkoholintag och alkoholberoende hos människor.

Sammanfattningsvis, hoppas vi på att ytterligare belysa ghrelin-, GLP-1- samt NMU-systemens roll för beroendeutveckling, vilket i sin tur kan leda till utveckling av nya behandlingsstrategier för dessa sjukdomar.
 

Elisabet Jerlhag Holm

Docent, projektledare
Tel: 46 31-786 34 18
E-post: elisabet.jerlhag@pharm.gu.se

Gruppmedlemmar

Petra Suchankova Karlsson; Postdoctoral Fellow, PhD

Caroline Wass; Postdoctoral Fellow, PhD, docent

Daniel Vallöf, doktorand

Aimilia Lydia Kalafateli, doktorand

Jesper Vestlund, doktorand

Britt-Mari Larsson, biomedicinsk analytiker

Jörgen Engel, MD, PhD, senior professor
 

Sidansvarig: Webbredaktör|Sidan uppdaterades: 2017-04-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?