Farmakokinetik och läkemedelsmetabolism

I vår forskning studeras läkemedels upptag, fördelning och nedbrytning (metabolism) i kroppen (farmakokinetik) samt hur graden och hastigheten av dessa processer styr de farmakologiska effekternas intensitet och tidsförlopp (farmakodynamik). Flera av dessa processer kan variera mellan olika individer, mellan barn och vuxna och mellan friska och sjuka. Kunskap om och kvantifiering av dessa processer och hur de varierar mellan patienter är nödvändig för optimering av doseringsstrategier på individnivå.

Vi har forskningsfokus på behandling av globala fattigdomsrelaterade infektionssjukdomar såsom malaria, HIV, tuberkulos, samt sömnsjuka.

Följande kompetenser finns att tillgå inom enheten:

• Kvantifiering av läkemedel och metaboliter i biologiska matriser (HPLC/UV/fluorescens/RAD;LC/MS/MS)
  • Modellering och simulering (populationsfarmakokinetik/PKPD/PBPK)
  • Prediktion av läkemedelsinteraktioner (in vitro – in vivo extrapolering)
  • Identifiering av läkemedelsmetaboliter samt vilka enzym som bidrar
  • Preklinisk och klinisk in vivo farmakokinetik
  • Intestinal läkemedelsabsorption (Ussingkammare)
  • Studier av läkemedels bindning till plasmaproteiner

För mer information om vår forskning se våra engelskspråkiga sidor.

Michael Ashton, Professor

Box 431, 405 30 , Göteborg, Sweden