Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samverkan

Vill du samarbeta med oss?

Vår målsättning är att utveckla starka band mellan den akademiska världen och samhället i övrigt. Vi samverkar med näringsliv, landsting, organisationer, föreningar och individer. Tillsammans kan vi skapa utveckling, tillväxt och nyttiggörande av forskning! Har du en idé kring samverkan? Kontakta oss gärna.

Möt våra forskare

Vårt samverkansuppdrag är brett; vi deltar i allt från öppna föreläsningar - såsom Vetenskapsfestivalen, Hjärnans dag och Almedalsveckan - till stora forskningssamarbeten med offentlig verksamhet och näringsliv. Här nedan kan du se och höra några av våra forskare - exempel från forskningssamarbeten, utåtriktad verksamhet och mediaexponering.

Kristina Holmgren, professor i arbetsterapi

[2019-05-21] Kristina Holmgren leder forskargruppen TIDAS som arbetar med tidig identifiering av arbetsrelaterad stress, hälsa, sjukfrånvaro och återgång till arbete, en viktig uppgift eftersom det saknas metoder och praxis som tidigt identifierar personer som riskerar att bli sjukskrivna på grund av arbetsrelaterad stress. Forskargruppen utvecklar och testar metoder för att förebygga ohälsa och sjukfrånvaro samt studerar sambanden mellan arbetsengagemang och arbetsklimat.

Kristina Holmgren presenterar sin forskning (kort presentation)

Strokeenhet och rehabilitering gör skillnad vid stroke

[PODCAST] Akademilivs redaktion har pratat med Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin och överläkare, om behandling och rehabilitering av stroke på en strokeenhet. Det är en effektiv hjälp som passar för alla typer av stroke, både blödningar och infarkter.

Jenny Nyberg: Hjärnan mår bra när vi rör på oss

[2018-09-16] Vet du vad? Vi påverkar hjärnans hälsa bara genom att röra på oss! Jenny Nyberg är forskare och doktor i neurovetenskap vid sektionen för klinisk neurovetenskap. Se filmen där hon berättar om hur du enkelt påverkar dina hjärnhälsa med fysisk aktivitet. Filmen är producerad av Folkuniversitetet.

Hjärnan mår bra när vi rör på oss from Folkuniversitetet Göteborg on Vimeo.

Flickor med ADHD är inte som pojkar

Lika många flickor som pojkar har ADHD – men flickornas upptäcks ofta för sent. Akademiliv har pratat med Svenny Kopp som är en pionjär för genusfrågor inom svensk psykiatri, och expert på flickor med ADHD.

Svenny Kopp - Profil och publikationer (Gillbergcentrum) >>>


Samtal med Elisabet Wentz om anorexi och ätstörningar

[2017-11-28] Akademilivs podcast gästas av Elisabet Wentz, som nyligen utsetts till professor i allmänpsykiatri med särskild inriktning mot anorexia nervosa. Hon är verksam vid sektionen för psykiatri och neurokemi vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Hon är bland annat aktuell med en ny uppföljning av de individer som insjuknat i anorexi i tonåren, som hon också baserade sin avhandling på.

Podcast: Samtal med Elisabet Wentz om anorexi och ätstörningar (Akademiliv, SoundCloud) >>>

Marie Eckerström talar om stress

Marie Eckerström - jonglerar med bollar[2017-10-10] "Vissa studier visar att långvarig stress kan ha ett samband med demens senare i livet. Och idag är just stressrelaterade tillstånd den vanligaste psykiatriska diagnosen i Sverige."

Psykolog och kognitionsforskare Marie Eckerström berättar om en ökad stress i vardag och arbetsliv som får allt yngre personer att söka vård i tron om att de håller på att bli dementa.

Se filmen: Stress får allt yngre att söka vård för misstänkt demens >>>

Christopher Gillberg: "Autism from A to Z"

Christopher Gillberg - Lecture[2017-09-14] Den 14 september gav professor Christopher Gillberg The Second Mary Coleman lecture ”Autism from A to Z” inför fullsatt hus. Föreläsningen filmades och finns nu tillgänglig. i föreläsningen förklarar Christopher Gillberg vad autism är – och vad som inte är autism. Han guidar också publiken genom genetiska faktorer till behandling, via epidemiologi och diagnos. Han avslutar med att argumentera för varför det är meningslöst för försöka forska om autism utan ytterligare specifikation.

Se filmen: Christopher Gillberg: ”Autism from A to Z” >>>

Elisabet Jerlhag Holm berättar om hjärnans belöningssystem och alkoholberoende

Porträttfoto - Elisabet Jerlhag HolmPODCAST. Akademiliv har pratat med Elisabet Jerlhag Holm, docent i farmakologi, om beroenden i allmänhet, alkoholberoende och hjärnans belöningssystem. I sin forskning vill Elisabet förstå vad som händer i hjärnan när en person har ett beroendetillstånd. Specifikt är forskningen inriktad på hur så kallade aptitreglerande hormoner påverkar hjärnans belöningssystem vid alkoholintag.

Podcast med Elisabet Jerlhag Holm (Akademiliv, SoundCloud)

 

Kunskap på väg om självmord bland äldre

Porträttfoto - Margda Waern[170110] Det saknas kunskap om varför äldre begår självmord, trots att de har en högre risk än yngre, säger professor Margda Waern. Men nu inleder hon ett stort forskningsprogram. Professor Margda Waern, sektionen för psykiatri och neurokemi, medverkar i Sveriges Radios Nyheter (Ekot). 

Inspelning av samtal utanför tält i Almedalen Ingmar Skoog - Om åldrande och äldres hälsa

[2016-07-05] Inspelning från AgeCaps samtal om gott åldrande i Almedalen 2016.
Ingmar Skoog och Anders Palmgren håller i samtalet och får många intressanta frågor från publiken.

Heta stolen i Almedalen om åldrande och äldres hälsa med Ingmar Skoog och Anders Palmgren
 

Henrik Zetterberg föreläserHenrik Zetterberg - Forskarspaning på Vetenskapsfestivalen

[2016-06-03] Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid sektionen för psykiatri och neurokemi, Göteborgs universitet, föreläser under Vetenskapsfestivalen 2016.

Henrik Zetterberg: Evigt liv – dröm, mardröm eller snar verklighet? Se även:

Henrik Zetterberg - forskarspaning från 2014: Slå ett slag för forskningen | Forskarspaningar

Henrik Zetterberg om hjärnskakningar och Alexander "The Mauler" Gustafsson (Podcast, Sahlgrenska akademin)


Mikael Landén och Christopher Gillberg i Vetandets värld, SR P1

[2016-03-23] Professor Mikael Landén och professor Christopher Gillberg deltar i rundabordssamtal i Sveriges Radio P1.

Svensk psykiatri – hur ser framtiden ut? (i Vetandets värld, Sveriges Radio P1)
 

professor Mikael Landén föreläserMikael Landén föreläser på Hjärnans dag 2013

[2013-04-22] Alla människor kan bli nerstämda - en del ofta, andra mera sällan. Att vi blir nedstämda kan ha en evolutionär förklaring, menar Mikael Landén, professor i psykiatrisk epidemiologi. Att hela tiden gå omkring och vara positiv gör att vi inte ser de faror som hotar.

Sjuk eller bara nedstämd? - Föreläsning på Hjärnans dag, arrangerad av Hjärnfonden (UR Samtiden)


Porträttfoto: Anna Söderpalm GordhAnna Söderpalm Gordh om upplevelsen av alkohol

Akademiliv pratar vi med alkoholforskaren Anna Söderpalm Gordh, docent i experimentell psykiatri, som studerar upplevelsen av alkohol och hur vi blir påverkade på helt olika sätt i olika situationer.

Anna Söderpalm Gordh om upplevelsen av alkohol (Podcast, Sahlgrenska akademin)


Elisabet WentzElisabeth Wentz om anorexia nervosa

Vi träffar Anna Danielsson som drabbades av anorexi i tonåren, samt Elisabeth Wentz, lektor och överläkare.

Anorexia nervosa (GU PLAY, Göteborgs universitet)


Professor Suzanne DicksonGlobal epidemi gör världen fetare

[2016-05-09] Suzanne L. Dickson medverkar i Vetenskapens värld, SVT2.

Professor Patrik Rorsman i labbmiljöMed målet att stoppa diabetes

[2015-09-14] Antalet personer med diabetes ökar lavinartat. Patrik Rorsman, Göteborgs universitet/Oxford University, har vigt sin forskarkarriär till att förstå vad som går fel vid diabetes.

Med målet att stoppa diabetes


Helena Wasling i kontorsmiljöSå påverkas hjärnan av fysisk beröring

[2015-02-02] Helena Wasling, medicine doktor i neurofysiologi, pratar kring vad som händer i våra nervsystem när vi utsätts för fysisk beröring och vilken typ av beröring som påverkar oss mest.

Så påverkas hjärnan av fysisk beröring (YouTube, Fjärde Uppgiften)


Professor Carina Mallard föreläser, akademisk kvart på StadsbiblioteketSkydda den nyfödda hjärnan

[2012-05-03] Akademisk kvart med Carina Mallard, professor, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Göteborgs universitet.

"Skydda den nyfödda hjärnan" (YouTube, Akademisk kvart, Göteborgs universitet)

Minister Åsa Regnér får hjälp av fysioterapeut att ta på sig en "äldredräkt"Minister provar en äldredräkt

[2016-07-06] - Jag hade inte föreställt mig känslan av tyngd, säger Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, som i Almedalen var först ut att prova AgeCaps ålderssimuleringsdräkt. Fysioterapeuterna som hjälper till är Lena Zidén, Frida Bodén och Margareta Svensson.

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér får prova en ålderssimuleringsdräkt (YouTube, Göteborgs universitet)

Åsa Cider föreläserAkademisk kvart om individanpassad fysisk träning

[2014-12-01] Rör på dej så håller du dej friskare! Även om du blivit sjuk är det viktigare än någonsin att ha en anpassad träning. Det är aldrig för sent att börja träna och det är bra med kondition. Åsa Cider, fysioterapeut,institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Göteborgs universitet berättar hur mycket träningen påverkar oss att må bättre.

Individanpassad fysisk träning (YouTube, Göteborgs universitet)

Carmela MiniscalcoLogoped Carmela Miniscalco om språkstörning

[2013-07-04] Språkstörning är en paraplyterm som används för att beskriva en rad olika svårigheter. Vi träffar Therese Tate, mamma till barn med språkstörning och Carmela Miniscalco, klinisk lektor och logoped.

Språkstörning (GU PLAY, Göteborgs universitet)

Hur mår våra öron av allt lyssnande?

[2013-06-05] Varje dag ser man människor med hörlurar och ljudet är ofta högt. Hur mycket kan vi lyssna utan att vår hörsel påverkas och är det mer skadligt för hörseln med de där små lurarna som stoppas in i öronen? Hör Kim Kähäri, lektor i audiologi vid Sahlgrenska akademin.

Hur mår våra öron av allt lyssnande? (Sveriges Radio P3)

Prof. Kristina Malmgren i kontorsmiljö, pratar om projektet wearITmed

wearITmed - stort tvärvetenskapligt projekt med samverkan mellan akademi och teknikinstitut

Projektet Bärbara sensorer i smarta textiler (wearITmed) är ett femårigt tvärvetenskapligt samarbetsprojekt finansierat av Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF). Projektet startades juli 2014.

Professor Kristina Malmgren presenterar samverkansprojektet wearITmed (YouTube, Sahlgrenska akademin)

Professor Georg Kuhn

Forskning om samspel mellan hjärna och lärande

[2015-06-24] Professor Georg Kuhn är huvudsökande för ett stort projekt som får 18 miljoner kronor för att studera samspelet mellan barns lärande, utveckling och hjärnfunktion. Pengarna kommer från Vetenskapsrådets stora utlysning inom utbildningsvetenskap, och projektet genomförs tillsammans med forskare inom såväl psykologi, pedagogik som matematikdidaktik.

18 miljoner till forskning om samspel mellan hjärna och lärande (YouTube, Sahlgrenska Akademin)

Panelsamtal i aula

Vetenskapsfestivalen 2015: Hjärnan - århundradets utmaning


[2015-04-18] Panelsamtal från 2015 års Internationella Vetenskapsfestival där flera forskare från sektionen för klinisk neurovetenskap deltog, bland andra professor Georg Kuhn, Jenny Nyberg, Ann Blomstrand och seniorprofessor Christian Blomstrand.

Hjärnan - århundradets utmaning (UR Samtiden, Vetenskapsfestivalen) 

Lars Rönnbäck och Birgitta Johansson pratar, stadsbiblioteket, akademisk kvartNär hjärnan inte orkar, om hjärntrötthet och behandlingsmöjligheter

[2014-04-03] Akademisk kvart - Göteborgs universitet i samarbete med Stadsbiblioteket. Här berättar professor Lars Rönnbäck och forskare Birgitta Johansson om hur de arbetar med att hjälpa hjärntrötta personer med både mediciner och även med mindfulness.

När hjärnan inte orkar, om hjärntrötthet och behandlingsmöjligheter (YouTube, Göteborgs universitet)

Professorerna Tadeusz Wieloch och Katarina Sunnerhagen, Folkets hus scen, StockholmBehandling och rehab efter stroke

[2014-03-26] Professor Katarina Sunnerhagen medverkar under "Hjärnans dag" 2014, och berättar om hur behandlingen av strokepatienter ser ut idag och om hur vården av dessa patienter måste förbättras. Inspelat i Folkets hus i Stockholm. Arrangör: Hjärnfonden.

Behandling och rehab efter stroke (UR Samtiden)

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2019-09-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://neurophys.gu.se/samverkan/
Utskriftsdatum: 2020-07-09