Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Likabehandling


Likabehandling innebär att ingen (medarbetare, student eller besökare/förfrågare) ska bli diskriminerad eller trakasserad. På institutionen bedrivs ett långsiktigt och konkret arbete i syfte att främja en verksamhet präglad av lika villkor och möjligheter för samtliga anställda och studenter.

Vad är diskriminering?

Diskriminering innebär att någon blir sämre behandlad än någon annan och att behandlingen har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Diskrimineringen kan vara direkt, indirekt eller i form av trakasserier. Det är heller inte tillåtet att ge instruktioner till en underställd person att diskriminera (enligt SFS 2008:567). Universitetet ska främja lika rättigheter och möjligheter för studenter och anställda och motverka diskriminering.

Läs mer på Medarbetarportalen:

Vart kan jag vända mig?

Om du är student och upplever att du blivit utsatt för diskriminering och/eller trakasserier kan du vända dig till; kursansvarig, likabehandlingsrepresentant, studentkår eller studenthälsovård. Du väljer själv vem du vill kontakta.

Om du är anställd och upplever att du blivit utsatt för diskriminering och/eller trakasserier kan du vända dig till; chef, närmaste högre nivå, likabehandlingsrepresentant, personalorganisationer/fack eller företagshälsovård. Du väljer själv vem du vill kontakta.

Anställda och studenter kan även vända sig direkt till diskrimineringsombudsmannen med sin anmälan.

För allmänna frågor om likabehandlingsarbetet, vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, är du välkommen att kontakta likabehandlingsrepresentant Anna Danielsson.

Handläggningsordning

Handläggningsordning avseende ärenden om diskriminering
och trakasserier (Medarbetarportalen)

Arbete med likabehandlingsfrågor

Likabehandlingsansvarig

Likabehandlingsansvarig vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi är prefekten.

Likabehandlingsrepresentant

Arbetet med likabehandlingsfrågor är delegerat till Anna Danielsson, likabehandlingsrepresentant, som även är institutionens representant i Sahlgrenska akademins likabehandlingskommitté.

Handlingsplan

Arbetet med likabehandlingsfrågor vid institutionen beskrivs i handlingsplanen:Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling 2017

Referensgrupp

Institutionen har en referensgrupp för arbetet med likabehandlingsfrågor. Referensgruppen skall fungera som en förlängd kontakt från medarbetare/studenter på sektioner/program, via institutionens likabehandlingsrepresentant till Sahlgrenska akademins likabehandlingskommitté.

Referensgruppen ska också ha en återkopplande funktion i motsatt riktning. I gruppen sitter kontaktpersoner från samtliga sektioner och utbildningsprogram. Tanken med gruppen är att den skall inspirera till och öka kunskap och medvetenhet om dessa frågor, för att på så sätt kunna arbeta vidare med området på de sätt representanten finner bäst inom de olika verksamheterna. Målet är att inkludera både personal- och studentperspektiv, och frågor tas upp som berör arbetet som bedrivs inom såväl medarbetargrupper som utbildningsprogram och kurser.

Lista över vilka som ingår i referensgruppen finns på institutionens interna sidor i Medarbetarportalen.

 

 

Likabehandlingsansvarig

Prefekt Jenny Nyström

Likabehandlingsrepresentant

Anna Danielsson

Tel: 031-786 57 43
anna.danielsson@neuro.gu.se

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2020-01-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?