Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi


Vid institutionen bedrivs omfattande forskning och undervisning över stora kunskapsområden, från molekyl till människa.

Forskning

Bland de tillstånd som ägnas särskilt intresse kan nämnas de psykiatriska och neurologiska folksjukdomarna, demenssjukdomar, de neuropsykiatriska funktionshindren, ögonsjukdomar och de vanligt förekommande metabola och kardiovaskulära sjukdomarna. Målet med forskningen är förstå de bakomliggande orsakerna till dessa sjukdomar. Vi arbetar också för att resultaten snabbt skall kunna återföras till vården i form av bättre diagnostik, behandling och läkemedel.

Arvid Carlsson, professor emeritus vid institutionen, tilldelades år 2000 Nobelpriset i fysiologi eller medicin för sina "upptäckter rörande signalsubstanser i nervsystemet". Carlssons studier har visat att det är möjligt att med hjälp av läkemedel modulera de ämnen som sköter kommunikationen mellan hjärnans nervceller. Den här strategin har legat till grund för i stort sett all senare forskning kring läkemedelsbehandling av neurologiska och psykiatriska sjukdomar. Läs mer om Arvid Carlssons forskning på Sahlgrenska akademins webbplats.

Utbildning

Vi ansvarar för arbetsterapeut-, fysioterapeut-, logoped-, audionom- och apotekarutbildningarna, och har dessutom omfattande åtaganden inom utbildningsprogrammen för blivande läkare, tandläkare, receptarier och biomedicinska analytiker. Alla våra utbildningsprogram leder fram till en yrkesexamen. Institutionen bedriver även forskarutbildning, uppdragsutbildning och ger fristående kurser. Kunskapsöverföring till studenter och därmed kommande generationer av framgångsrika forskare och kliniker har en mycket central roll i vår verksamhet.

Samverkan

Institutionen har, förutom att bedriva utbildning och forskning, ett stort engagemang i den tredje uppgiften. Detta sker genom samverkan med organisationer och företag, föreningar och individer för att bidra till lokal och regional utveckling.

Donationer & gåvor

Forskning behövs för att utveckla bättre och effektivare behandlingar och metoder för att bromsa och bota sjukdomar. Forskning förändrar liv.

Är du är intresserad av att stödja forskningen vid vår institution genom donation eller gåva? Du kan själv välja var Dina pengar ska göra nytta. Donationer och gåvor

 

Kontaktinformation

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi

Box 430, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Medicinaregatan 11

Telefon:
031-786 00 00 (vxl)

Prefekt

Porträttfoto Jenny Nyström, prefekt

Jenny Nyström
Prefekt, professor

Proprefekt

Eva Billstedt (foto: Fotograf Cecilia)

Eva Billstedt
Proprefekt, professor

Sidansvarig: Josefin Bergenholtz|Sidan uppdaterades: 2018-03-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://neurophys.gu.se/om_inst/
Utskriftsdatum: 2020-07-08