Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

NIH strokeskala (NIHSS)

Den här sidan innehåller en kort instruktionsfilm och en manual vars syfte är att underlätta en likformig tillämpning av NIHSS (National Institutes of Health Stroke Scale) i Sverige. Målgruppen är de personalkategorier som tar hand om strokepatienterna när de kommer in akut till slutenvården.

Om strokeskalan - NIHSS

NIHSS (National Institutes of Health Stroke Scale) är en klinisk skattningsskala för att värdera svårighetsgraden av stroke genom att skatta ett antal kliniska parametrar. Skalan går från 0 (inga strokesymtom) till max 42 (mycket svår stroke).

Manual

Manual NIHSS, Nationella arbetsgruppen för stroke & Riksstroke, Februari 2018

NIHSS-protokollet för utskriftSkriv in dina poäng från undersökningen i protokollet
 

Instruktionsfilm , kort version (ca 5 min.)

Instruktionsfilm, lång version (ca 20 min.)

Om instruktionsfilmerna

Undervisningsfilmerna som visas här har tillkommit för att underlätta en likformig tillämpning av skalan (NIHSS) i Sverige. Det är av särskilt stort värde att alla nyinsjuknade strokepatienter värderas med skalan för att kunna bedöma effekten av olika behandlingsregimer och strokevårdens kvalitet i ett längre perspektiv. NIHSS registreras vid nyinsjuknade i det nationella kvalitetsregistret för stroke - Riksstroke.

Bägge filmerna visar samma undersökning. Film 1 är en kort version som tar drygt 4 minuter. Film 2 visar samma undersökning men med uppläst text och samtidig förevisning av NIHSS-protokollet och varar knappt 20 minuter.

Observera att filmerna visar en undersökning av en helt frisk person. Undersökningstekniken kan behöva modifieras beroende på strokepatientens symptom. Vi kommer att återkomma med en film med patientfall i senare skede.

Om NIHSS-manualen

Manualen baseras på tidigare svenska versioner och är i allt väsentligt oförändrad om än något moderniserad. Liksom undervisningsfilmen är avsikten med manualen att underlätta utlärning och en likformig tillämning av skalan. NIHSS-manualen finns dels som en fysisk broschyr som är distribuerad till landets alla strokeenheter varifrån du som arbetar på strokeenhet bör kunna få tillgång till ett exemplar av broschyren. Dessutom finns den nerladdningsbar här på hemsidan (se ovan). Det kommer så småningom också gå att rekvirera broschyren från Riksstroke. Ytterligare material ur broschyren som bilder och protokoll kommer också att läggas ut på hemsidan framöver.
 

Målgrupp

Filmens och manualens målgrupp är framför allt de personalkategorier som tar hand strokepatienterna när de kommer in akut till slutenvården, som sjuksköterskor och läkare. De är inte instrument för certifiering av ”NIHSS-kompetens” för vetenskapliga studier. För det ändamålet finns internationella webbsidor som tillhandahåller den tjänsten. Se t ex BlueCloud® for Healthcare Professionals (www.healthcarepoint.com).

Produktion och kontakt

NIHSS-manualen och filmen har tillkommit på initiativ av Nationella arbetsgruppen för stroke (tidigare Nationella programrådet), som är den del i Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning vid Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).  Ytterligare material kommer att läggas ut efter hand.

Har du frågor eller synpunkter så kan du vända dig till:
Mikael Jerndal, mikael.jerndal@vgregion.se
Hemin Sabir, himn.sabir@vgregion.se
Lars Rosengren, lars.rosengren@neuro.gu.se

Filmfoto: Robert Emilsson | Inspelad på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg 2017. I samarbete med Föreningen Akut Neurologi i Sverige.

Ansvarig

Lars Rosengren, Ordförande Nationella arbetsgruppen för stroke

Sidansvarig: Lars Rosengren|Sidan uppdaterades: 2019-05-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?